Brinjaci spremno čekaju snijeg

Nastavak ispod oglasa

Nismo znali, nismo se nadali, tko bi to mogao očekivati, dobro su nam znane izjave kad nas snijeg zatrpa, stvori probleme u prometu i nerijetko po nekoliko dana ostavi brojna mjesta odsječena od svijeta. Po svemu sudeći u općini Brinje ovakve se priče ove zime neće čuti jer su se Brinjaci već sada „oboružali“ mjerama predostrožnosti i na vrijeme formirali zimsku službu koja će koordinirano provoditi poslove čišćenja snijega po unaprijed utvrđenim prioritetima.
Na javnom natječaju poslove vezane za zimsku službu dobila je tvrtka „Dasović“ d.o.o., kojem će u poslovima kao podizvođači ispomagati brinjske tvrtke „GTD Buco“, „Kušanić“ d.o.o., i “GTD Javor“. Temeljem Ugovora dogovorene su i cijene te ceste koje ulaze u područje čišćenja. Tako će Općina iz proračuna plaćati 440,00 kn + PDV po satu efektivnog čišćenja za rad s utovarivačem te 240,00 kn + PDV po satu efektivnog čišćenja za rad s kombinirkom.
Darko Dasović, kojemu su poslovi povjereni, u koordinaciji s općinskim pročelnikom Marijanom Bardiovskim vodit će poslove čišćenja prometnica i prioritetnih prostora. Prioriteti u čišćenju snijega temeljem dogovora su mjesto Plašćice, od kud čovjek ide na dijalizu svaki drugi dan, potom slijede vatrogasci, dječji vrtić, osnovna škola, prostor oko bolnice, te ona mjesta gdje ljudi rade. Načelnik Općine Zlatko Fumić kaže da su prioriteti čišćenja realni te da je za razliku od prošle godine donesena odluka da se više neće čekati da snijeg zapada, već će mehanizacija krenuti u poslove čišćenja.
Inače, na području općine Brinje ima oko 200 km nerazvrstanih cesta koje će trebati temeljito čistiti kad „udari“ lička zima.
Prošle zime je za potrebe zimske službe utrošeno preko 600.000,00 kn.

Dražen Prša