„Brinje hoće i može bolje“!

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić(HSS) susreo se danas s građanima kako bi s njima podijelio informacije vezane uz to područje, posebice iz djelokruga rada Općine i sebe kao prvog čovjeka ove jedinice lokalne samouprave. Od zadnjeg sličnog druženja s građanima prošlo je gotovo 6 mjeseci, iako s ovog područja redovno stižu mnoge informacije putem našeg portala i općinskog web-a.

Susret načelnika i građana organiziran je u Vatrogasnom domu DVD-a Brinje, koje je danas obilježavalo Dan otvorenih vrata. U prvom dijelu skupa načelnik Fumić sublimirao je događanja od zadnjeg susreta s građanima, a njih je uistinu bilo mnogo.

Nastavak ispod oglasa

-Poznato je da ništa ne želim raditi sam, pa sam zato i sazvao ovaj skup kako bismo izmjenili mišljenja. Općina Brinje i sva njezina tijela svoje zadaće obnašaju vrlo odgovorno, u duhu zakona i svi smo uvijek na usluzi građanima. Moram ovdje izdvojiti suradnju naše Općine s Ličko-senjskom županijom za koju je preskromno reći da je dobra, ona je odlična. Iz različitih fondova smo „povukli“ maksimalna sredstva, a dovoljno je reći da smo samo iz Ministarstva kulture uspjeli preko kvalitetnih projekata dobiti 780 tisuća kuna, najviše u ovoj županiji. Na korist svih nas je suradnja Općine sa udrugama iz Domovinskog rata, udrugom „Pavenka“, KUD-om Brinje, DVD-om Brinje, osnovnom školom i svim javnim poduzećima… Ove godine smo sa 31 milijun kuna donesli najveći proračun od postanka ove Općine, za što smo već osigurali preko 80 % sredstava. Skoro sami smo kupili veliki traktor i ralicu koji su nam uvelike pomogli u protekloj zimi koja je bila vrlo duga i oštra. Radovi na održavanju prometnica stajali su 600 tisuća kuna, a resorno Ministarvo nam je osiguralo 200 tisuća. Prvi smo u ovoj županiji isplatili štete od elementarne nepogode, pri čemu je država osigurali 200 tisuća kuna. Kreću radovi na reciklažnom dvorištu za koje smo osigurali 4 milijuna kuna. Radi se i gradi jako puno jer Brinje može i hoće bolje, zaključio je načelnik Fumić čije je izlaganje bilo prekidano pljeskom nazočnih. Kao jedan od problema vezanih uz cijelu Hrvatsku jest izostanak izvođača radova za projekte manje od milijun kuna, pa se tako na Natječaj udruge Pavenka vrijedan 850 tisuća kuna nije javio niti jedan konkretan izvođač.

Osim izgradnje reciklaženog dvorišta načelnik Fumić je nabrojao mnoštvo projekata koji će se uskoro realizirati. Tako je za obnovu stare zgrade Općine namijenjeno 2,5 milijuna kuna. Za Vatrogasni dom je odobreno 3 milijuna kuna, sanacija odlagališta otpada stajat će oko 11 milijuna kuna. Ishodovane su dozvole projekta vodovoda do Brinjske Kamenice, Strategija razvoja Općine Brinje dobila je „zeleno svijetlo“ i priprema se kao temeljni dokument s vizijom razvoja ovog dijela Hrvatske.

Reagiranje građana na izlaganje načelnika Zlatka Fumića posebno je bilo pozitivno uz činjenicu da je općinski proračun zapravo 5 milijuna kuna, dok je više od 25 milijuna osigurano sredtvima iz različitih fondova i resornih Ministarstava zbog opravdanih potreba koje su potkrijepljene vrlo kvalitetnim projektima Općine Brinje.

M. S.