Brinje u znaku novih projekata

U Vatrogasnom domu DVD-a Brinje održan je danas susret građana s načelnikom općine Zlatkom Fumićem. Kako su čulo u više navrata načelnik Fumić je još u prošlom mandatu uveo praksu redovnih sastanaka s građanima, a današnji je susret bio svojevrsna rekapitulacija 2017. godine, kao i najava nekoliko projekata koji će obilježiti godinu koja dolazi. Govoreći o mnogim realiziranim projektima Fumić je istaknuo izvrsnu suradnju s Mjesnim odborima jer na ovaj način najbolje osjeća i prepoznaje potrebe građana. Prekidan povremenim pljeskom stotinjak nazočinih načelnik je iznio mnoge detalje realiziranih, kao i planiranih projekata.
-U stalnim smo kontaktima s potencijalnim ulagačima, a preko brojnih projekata želimo dodatno poboljšati ulagačku klimu. Otvaranje novih radnih mjesta temelj je našeg boljitka i opstanka jer ćemo samo na taj način zadržati mlade ljude, ali i omogućiti povratak dijela mladih koji su život potražili izvan Brinja. Realizirani su mnogi projekti vezani uz infrastrukturu, uložena su znatna sredstva u razvoj kulture, sporta, školstva, socijale… Nikada se nismo bavili politikanstvom i moram naglasiti odličnu suradnju s Županijom, s resornim Ministarstvima. Naredne godine ćemo po prvi puta imati izgrađenu modernu tržnicu koja će nas stajati oko 500 tisuća kuna. Poštujemo stroga pravila EU vezano uz sanaciju odlagališta otpada i općenito odnosom prema tom problemu. Zato ćemo za sanaciju odlagališta otpada Javorov vrh utrošiti oko 12 milijuna kuna. Reciklažno dvorište stajat će 3,5 milijuna. Za sanaciju cesta planiramo utrošiti oko 500 tisuća kuna. Trenutno je u visokoj fazi realizacije desetak naših projekata, rekao je načelnik Zlatko Fumić, dok je o detaljima zbrinjavanja otpada i uređenja odlagališta govorila direktorica Komunalnog poduzeća Josipa Pavlović kojoj su neki građani postavili pitanje vezanim uz zbrinjavanje kućnog otpada i njegove naplate.
Zlatko Fumić(HSS) je na prošlim lokalnim izborima osvojio 83% glasova u ovoj općini i tako postigao najveći uspjeh u RH. Slušajući danas reakcije i pitanja većine sumještana dade se zaključiti kako on i njegove službe uživaju veliki ugled u Brinju. „Pljuštale“ su i zahvale za mnoge realizirane projekte koji nisu puno stajali, ali su mnogima život učinili ugodnijim i kvalitetnijim. Bio je svega jedan pokušaj komunikacije po principu „mi i vi“. Načelnik Fumić ga je vješto zatomio.
-Nikada nisam ništa loše govorio o svojim prethodnicima i o njihovim timovima. ‘Ko je koliko radio znaju najbolje građani. Niti danas neću reći ništa lošega. Je li se moglo učiniti više i bolje? Sigurno da jest, ali me zbog toga nemojte pitati za ono za što nikako ne mogu i nisam odgovoran, rekao je načelnik. Na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća trebao bi biti usvojen Proračun za 2018. godinu koji će iznositi oko 30 milijuna kuna. Najveći dio sredstava usmjeren je za razvoj ovog dijela Like.
Dok su neki načelnici općina i gradonačelnici u svađi sa sobom i žive u ozračju stalnih političkih urota, u Brinju se svakih nekoliko mjeseci događaju ovakvi skupovi. Kako se danas čulo, vrata načelnika i njegovih službi postoje da bi bila otvorena građanima. Svakako dobra lekcija iz demokratičnosti dijaloga, detalja koji nikako da zaživi u nekim tzv. većim sredinama.

M. S.