Brojna kapitalna ulaganju na području Općine Perušić

Pod predsjedanjem zamjenice predsjednika Općinskog vijeća Općine Perušić Ivane Kolak održana je danas svečana sjednica vijeća povodom Dana Općine Perušić i blagdana Svetog križa. Govoreći o brojnim započetim i realiziranim projektima načelnik općine Ivica Turić je istaknuo pripremne radnje za izgradnju HE Kosinj 2.

-Prvih dana listopada počinju radovi na geodetskoj izmjeri područja budućeg hidroakomulacijskog jezera i hidroelektrane, ali i šire. Vezano uz buduću hidrocentranu izmjere će se vršiti na oko 50 km2. Na ovaj način će se riješiti imovinsko-pravni odnosi za sve stanovnike toga područja. Ove izmjere financira HEP, a provodi ih Državna geodetska uprava koja je za te poslove angažirala Geodetske zavode iz Rijeke i Splita. Do početka svibnja 2019. očekujemo oko 200 milijuna privatnih i državnih investicija, pa  bi nam proračun za 2019. trebao biti između 150 i 200 milijuna kuna. Osim početnih radova na HE Kosinj 2 igradit će se nova cesta na dionici Studenci-Mlakva što je investicija od 50 milijuna kuna. Gradit će se i nova cesta Gornji Kosinj-Bakovac koja će također koštati oko 50 milijuna kuna. Uznapredovale su pripreme i za novu energanu, a sve ovo značit će i nova radna mjesta u općini Perušić, rekao je načelnik Ivica Turić. Detalje novih projekata u financijskom smislu elaborirala je šefica financija Josipa Kolak, dok su o tehničkim detaljima nazočne upoznali Nada Marjanović, savjetnica za projekte  i fondove EU i Mihael Kurteš, zamjenik načelnika Općine Perušić. Istaknuto je kako je planiramo mnoštvo projekata, što će znatno pospješiti ukupni razvoj Općine Perušić. Također je istaknuta skora gradnja turističke ceste Kaluđerovac-Mlakva koja će uvelike valorizirati turističke potencijale rijeke Like.

Nastavak ispod oglasa

Nakon svečane sjednice održana je komemoracija na središnjem spomen-obilježu gdje su vijence položili načelnik Općine Perušić i predstavnici DVD-a Perušić. Vijenci su također položeni na svim spomen obilježjima u čast poginulih hrvatskih branitelja. U crkvi Svetog križa održana je sveta misa koju je predvodio vlč. Josip Šimatović, dok će u istoj  crkvi svetu misu od 17 sati predvoditi vlč. Ivo Borić.

M.S.