Brojne akcije Kosinjske škole

Korizmeno vrijeme učenici i djelatnici OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj iskoristit će  za intenzivnije provođenje humanitarnih akcija koje provodimo već nekoliko godina. To su „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ i  „Škole za Afriku“, a  po prvi puta su se uključili i u projekt  „Marijini obroci“.

 Projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ pokrenula  je Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) sa sjedištem u Čakovcu. Djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Republike Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i veliko  humanitarno djelo. U ovu akciju mogu se svi uključiti, a osim  učenika i djelatnika škola je pozvala i roditelje, te sve ljude dobre volje da počnu sakupljati čepove kako bi pomogli oboljelima pri nabavi  skupih lijekova. Mogu se sakupljati različiti čepovi kao što su oni od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača… Sakupljene čepove Kosinjani će poslati u  UOLL.

„Škole za Afriku“ je UNICEF-ov projekt koji ujedinjuje ljude diljem svijeta, a koje povezuje humanost i želja da stvore sretnija djetinjstva djeci diljem Afrike. Nesebičnim  angažmanom u ovom projektu tijekom nekoliko godina učenike se usmjerilo prema humanosti i plemenitosti, ali i životnoj realnosti.

Cilj je ove globalne inicijative osigurati kvalitetno obrazovanje najranjivijoj djeci Afrike te otvoriti put za izlazak iz siromaštva prema sigurnijoj budućnosti. Prošle i ove školske godine sakupljana su sredstva za djecu Madagaskara. 

Pandemija koronavirusa dodatno je produbila siromaštvo ove zemlje. Oko 80 posto stanovnika prošle je godine zarađivalo manje od 12 kuna dnevno.

 Obitelj u Madagaskaru za obrazovanje jednog djeteta na godišnjoj razini treba izdvojiti: 76 kuna za osnovnu školu, 140 kuna za nižu srednju školu i 204 kune za višu srednju školu.

Osnovna  škola „Anž Frankopan“ iz Gornjeg Kosinja, kao i mnoge škole i vrtići u RH kroz ovaj projekt žele da obrazovanje postane neizostavan dio odrastanja svakog djeteta u Madagaskaru!

Ove korizme po prvi puta mali i veliki Kosinjani su  se uključili i u projekt  Marijini obroci – Marys meals i tako se pridružili akciji „40 djela ljubavi“. Cilj akcije je kroz 40 dana pokušati se odreći neke sitnice kako bi pomogli gladnoj  djeci  da u školu idu sita i sretna. Za jedno dijete  su dovoljne svega 132 kune za cijelu školsku godinu.

Naime, „Marijini obroci“ dobili su ime po Mariji, Isusovoj majci, a daju jedan obrok nekoj od najsiromašnije djece u svijetu, svakoga školskog dana. Trenutno hrane 2 058 099 djece u svijetu.

Iz Kosinja poručuju: „Moto naše škole su riječi sv. Majke Tereze: „Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo mala s velikom ljubavlju.“

L.O.