Narodna knjižnica Općine Perušić je ovoga tjedna u znaku brojnih iznenađenja za svojih 100-tinjak članova, ali i za sve one koji to žele postati. Direktorica knjižnice Josipa Milković definirala nam je mnoštvo detalja koji će obilježiti manifestaciju „Noć knjige“.
-Obilježavamo je od 2012. godine i to je svakako dobar način da bismo povećali broj naših sugrađana svih uzrasta da još jače prigrle knjigu i osjete njezino značenje. Građani Perušića vole knjige i tu se ne ubrajaju oni koji knjige čitaju on-line. Vrlo nam je važno što je veliki broj naših članova mlađe dobi, praktički ih odgajamo da vole čitati knjige.
Ove godine smo zbog korone malo pomaknuli „Noć knjige“ pa će ta manifestacija potrajati ovaj cijeli tjedan. U sklopu knjižnice smo realizirali tri izložbena prostora. Jedan je posvećen 100-toj obljetnici rođenja Vesne Parun, svoj kutak je dobio glasoviti Molière, a i Ivan Gundulić. Pokrenuli smo i akciju „Spoj sa slijepom knjigom“. To su knjige zamotane u papir i tako da čitatelji uzimaju knjige, ali ne znaju o kojoj knjizi i autoru je riječ. Pri tome preferiramo domaće autore.

Za djecu smo pripremili dvije radionice. Jedna je sutra, 26. travnja od 16 sati, a zvat će se „Čitaj mi, čitaj“. Tako ćemo uz grickalice i druženje pročitati neka popularna štiva. U četvrtak, 28. travnja imat ćemo radionicu „Oslobodi svoju maštu“ gdje će naši članovi komentirati knjige koje su njima najdraže. Tada će sami ilustrirati naslovnicu tih knjiga, onako kako bi oni to učinili. U Hrvatskoj je u zadnje vrijeme pojačan trend otvaranja book-kafića gdje ljubitelji knjige uz društva komentiraju knjige koje su pročitali, preporučuju jedni drugima nove i stare naslove. Naša knjižnica će uskoro osnovati jedan takav klub, ovisno o želji korisnika, ističe u razgovoru Josipa Milković.

Nedavno je Perušićka knjižnica dobila novo ruho, novi raspored polica gdje je smješteno 10 500 naslova. Našao se prostor gdje su po cijeni od 10 kuna ponuđeni naslovi duplikata ili knjiga iz donacija. Tijekom ovoga tjedna prepolovljena je cijena godišnje članarine i iznosit će svega 25 kuna. Narodna knjižnica Perušić postoji tek 11 godina, ali je radom svakako potvrdila razloge svojeg postojanja.

L. O.