GOSPIĆ- Uspješno je okončano uzorkovanje krvi ovaca s područja Grada Gospića i općina Karlobag, Perušić i Lovinac kako bi se utvrdila eventualna nazočnost zarazne bolesti bruceloze. Rekao nam je to direktor Veterinarske ambulante Gospić, dr. vet. med. Tomislav Rukavina nakon što su veterinarski timovi uzeli i provjerili uzorke krvi čak 24 tisuće ovaca. Na sreću nije ustanovljena nazočnost bruceloze, što nije bio slučaj s ovcama na području Korenice gdje je ova bolest ustanovljena kod dva primjerka. I dok struka i uzgajivači sa zadovoljstvom gledaju ove rezultate, pojavila se nova pošast. Bolest papkara plavi jezik pojavila se u 18 gospodarstava na prostoru susjedne nam Zadarske županije, a nisu ostala imuna niti stada u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Alarmantni podaci o ovoj zarazi pristižu iz šire regije jer su zahvaćene Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Bugarska. Dr. Rukavina najavljuje provođenje nove akcije sprječavanja zaraze.
-Plavi jezik je bolest vezana uz mediteranska područja, ali su klimatske promjene tople zime uvjetovale pojavu ove bolesti i na područjima gdje je uglavnom bila nepoznata, pa tako i u Lici. Resorno ministarstvo najavilo je dvokratno cijepljenje svih papkara u RH koje mora biti okončano do konca ožujka. Napominjem da je kao i u slučaju bruceloze uzorkovanje i cijepljenje stoke potpuno besplatno, rekao je dr. vet. med. Tomislav Rukavina. Govoreći o zanemarivom broju slučajeva uzgajivača ovaca i koza koji nisu htjeli surađivati prilikom uzimanja uzoraka krvi ovaca zbog pregleda na brucelozu, dr. Rukavina ističe kako je riječ o potpuno besplatnim uslugama, pri čemu čak i hvatanje stoke obavljaju djelatnici Veterinarske stanice.
-Imajući sve ovo u vidu nejasan je otpor tih rijetkih pojedinaca. Osim što riskiraju bolest stada, neće moći dobiti poticaje, stoku ne smiju prodavati na području RH, a riskiraju i plaćanje globe. Na sreću ogromna većina naših uzgajivača ponašaju se vrlo profesionalno i kooperativno, što je za svaku pohvalu, kaže dr. vet. med. Tomislav Rukavina.

M. S.