Bude li sredstava ove godine završetak zvonika na crkvi u Buniću

Sudionici nedavne komemoracije održane u Buniću povodom 300-te obljetnice rođenja maršala Gideona Laudona ugodno su se iznenadili činjenicom da je crkva Rođenja blažene djevice Marije provizorno pokrivena i tako oteta od daljnjeg propadanja. Obnovu ovog sakralnog objekta pomno nadzire Konzervatorski odjel u Gospiću na čelu s pročelnikom Hrvojem Giaconijem. Novinare je najviše zanimalo nekoliko povećih gromada od klesanog kamena koje se nalaze desno od ulaza u crkvu. Detalje nam pojašnjava vlč. Stjepan Zeba, svećenik iz Korenice.
-Klesani kamen namijenjen je nastavku izgradnje zvonika na crkvi. Budući da taj projekt financira Ministarstvo kulture s nastavkom radova na zvoniku započet će se čim se za tu namjenu doznače financijska sredstva. Posao obnove zvonika, kao i cijele crkve, već je uspješno započela graditeljska tvrtka „Mrkonjić-gradnja“ iz Splita, rekao nam je vlč. Zeba.
Prelijepu crkvu Rođenja blažene djevice Marije u Buniću je dao sagraditi maršal Gideon Laudon, a srušile su je partizanske snage u II. svjetskom ratu. Obnovljena crkva bit će spomenik kulture, „mila oku i duši“, artefakt koji svakako zaslužuje novo uskrsnuće u 21. stoljeću.

L. O.