Budući poduzetnici kao nositelji razvoja

S ciljem  edukacije mladih iz srednjih škola na području Ličko-senjske županije prvi je zaživio projekt Inicijativom za održivi rast  započela je provedbu projekta „PROmocija Poduzetništva i Obrta među srednjoškolcima u Ličko-senjskoj županiji“, (PRO-PO-LI) kojega   bespovratnim sredstvima sufinancira Europska unija, kroz Europski socijalni fond. Župan Milan Kolić je  s najbližim suradnicima primio  danas 10 mladih ambasadora ovoga projekta,  s kojima su bile  predsjednicu GTF-a Marry Ann Rukavina-Cipetić i koordinatoricu za  Ličko-senjsku županiju, predsjednica Udruge „Gačanka“ iz Otočca, Dragicu Rogić. Župan Milan Kolić ovaj projekt smatra iznimno važnim.

-Kako se moglo čuti od svih sudionika ovoga projekta riječ je o mladim ljudima koji žele ostati u svojim domovima, u Ličko-senjskoj županiji, i započeti vlastitu karijeru. Čuli smo da će se neki od njih baviti poljoprivredom na OPG-ima, drugi će se baviti turizmom, treći drvnom industrijom, imamo primjere pokretanja posla informatičara… To su sjajni primjeri iz nekoliko razloga. Ti će mladi ljudi ostati živjeti u ovom dijelu Hrvatske, sami će sebi stvoriti uvjete za egzistenciju, na svoj način pospješiti gospodarstvo, a ono što je nemjerljivo-oni će biti svojevrsni ambasadori jednog novog poduzetničkog duha, promotori nastojanja da sebi stvore egzistenciju. Dakako da će Ličko-senjska županija pomoći u tome, bilo kroz stručne službe i savjete, bilo budućim povoljnim kreditnim linijama, kazao je župan Kolić. U raspravi je vrlo intenzivno sudjelovala i koordinatorica Dragica Rogić iz Udruge „Gačanka“ koja iza sebe ima nekoliko uspjelih projekata. Zahvalila se srednjoškolcima na angažmanu i nastojanjima da iz ove priče izvuku što više znanja neophodnog za pokretanje vlastitih  gospodarstava i proizvodnih resursa.

Nastavak ispod oglasa

Predsjednica GTF-a Marry Ann Rukavina-Cipetić istaknula je nekoliko razloga zbog kojih je pilot projekt zaživio upravi u Ličko-senjskoj županiji.

-Ovdje je iseljavanje stanovništva vrlo izraženo, baš kao što su izražene brojne prednosti ovoga kraja u smislu razvoja turizma, OPG-a, male industrije… Druga je važna predispozicija što smo od samoga početka planiranja ovoga projekta naišli na puno razumijevanje i potporu Ličko-senjske županije, kao i udruga na terenu i srednjih škola. Malo je područja u Hrvatskoj koja imaju toliko predivnih predjela, od gora do mora, koje su ekološki očuvane, a  čija je tradicija pomalo skrivena u turističkom smislu. Rad s ovim mladim ljudima je istinski ugodno iskustvo i potvrda kako animirati srednjoškolce da sami sebi odrede budućnost i postanu menadžeri koji će  nastaviti animirati buduće poduzetnike, rekla je predsjednica GTF-a. U raspravi su ravnopravno sudjelovali  učenici Gimnazije Gospić. Srednje škole Otočac, Strukovne škole Gospić koji su prezentirali buduće projekte pomoću kojim namjeravaju sami sebi osigurati egzistenciju.

H.J.