Čagalj sve brojniji u Lici

U lovištima diljem Like ovih je dana započeo lov na srnjaka koji će potrajati do polovice kolovoza. Prema prvim dojavama sa terena broj primjeraka ove divljači podosta je smanjen u odnosu na prijašnje godine. Lovci naglašavaju kako je jedan od razloga stradavanja srneće divljači bila zadnja zima koja je bila preduga, uz visoki snijeg koji je onemogućio prehranu divljači. Uz to divljač nije mogla umaći predatorima po snijegu nerijetko dubljem od jednog metra. Iz svih ličkih lovišta proljetos su stizale vijesti o desecima usmrćenih srna koje su postale plijen predatora.

Prijepori lovaca i zaštitara prirode vezani uz populaciju vukova traju odavno. Prije nekoliko dana u jednom lovištu pored Gospića vukovi su za noć pojeli gotovo cijelu kravu težine 600 kg!  Lovci su tada izbrojali čopor od 15 vukova. Ono što je ostalo iza vučije gozbe završili su čagljevi, novi i sve brojniji stanovnici ličkih šuma. Prošloga tjedna na jednom cestovnom prijelazu nedaleko od Gospića dvojica putnika su iz automobila izbrojala 16 čagljeva!!! Čagljevi su se udomaćili posvuda po Lici pa su lovci tako dobili još jednu nevolju jer čagljevi nasrću na lanad i manje srne. Potvrdio nam je to tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

Nastavak ispod oglasa

-Mnogi lovci nisu vjerovali da se čagalj udomaćio i znatno proširio na ovim prostorima. Pretpostavljamo da je sada brojniji od vukova. Budući da toga predatora većina lovačkih društava  Like nemaju navedenog u svojim lovno-gospodarskim, zato se na čagljeve niti ne organiziraju hajke. Najbrojniji je u okolici sela gdje je sve manje stanovnika, pogotovo u ličkom sredogorju. Tamošnji stanovnici javljaju kako se neka životinja glasno „krivi“ po noći. To su čagljevi, velika napast za srne i nazimad divljih svinja. Sa čagljevima već imamo velikih problema i ta će se napast još povećavati, zaključio je tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

Tako su uz vuka, risa i lisicicu lovci diljem Like dobili novu pošast u lovištima. Biolozi i struka tvrde kako je čagalj vrlo opasan predator, mesožder i strvinar kojega se teško riješiti.

M.S.