Čagljevi sve nasrtljiviji na ličkim pašnjacima

Zadnji napad vučjeg čopora na stado ovaca u Štikadi pored Gračaca aktualizirao je temu zaštite vukova jer su ovi predatori vođeni instinktom u kratkom vremenu poklali 87 ovaca. Zbog stampeda koji je pri tome nastao mnoge su ovce teško ozlijeđene i ovih dana na svijet donose mrtvu janjad. Od vlasnika stada Željka Đekića čuli smo kako se lisice drukčije ponašaju, nisu toliko krvoločne i strpljivo čekaju da bi ugrabile tek ojanjene janjce.
Tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković pojasnio nam je ponašanje predatora na ličkim pašnjacima.

Mile Ugarković.

-Ponašanje vukova je karakteristično i u slučaju ovoga pokolja u Štikadi je ispoljavanje njihovog nagona i ponašanja. U tvrdnjama da lisice često zgrabe tek rođeno janje, lovačka iskustva govore da je tome skloniji čagalj. Taj se predator udomaćio u Lici, veći je i jači od lisice i vrlo je lukava zvijer. Nešto između vuka i lisice.
Zato sam skloniji vjerovanjima da čagljevi ugrabe manje janjce na pašnjacima. Kao i kod lisice toga se predatora smije loviti cijele godine, osim kada su ženke visoko bređe ili vode mladunčad, naglasio je Mile Ugarković.

Nastavak ispod oglasa

L. O.