Čak 80 posto svih ilegalnih migranata u BiH nalaze se nadomak hrvatske granice!

Foto: Facebook

Lažiranja oko ilegalnih migranata u BiH su dobila novu dimenziju. Otkriveno je kako su ambasadori i otpravnici poslova u BiH konzilatima diljem arapskog svijeta migrantima izdavali lažne vize za ulazak u BiH. Neki su čak tvrdili da pojedinci studiraju na privatnim visokoškolskim ustanovama i slali dopise ambasadama o tome. Drugi su se predstavljali kao turisti, bez jasnog odredišta svojih „izleta“. Provjerava se je li bilo ovakvih slučajeva i u drugim ambasadama i među ostalim stranim državljanima, a koji su stigli u BiH iz zemalja visokog migracijskog rizika. Poput Maroka, Alžira, Pakistana, Afganistana, Iraka… Tužilaštvo BiH sada vrši sve provjere i saslušava svjedoke.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona  Nermin Kljajić potvrdio je kako su situacija s migrantima zbog niza incidentnih situacija u USK postala alarmantna. Pod time se podrazumijevaju mnogi međusobni obračuni migranata, krađe, provale i paljenje kuća u kojima ti ilegalci borave, a na odlasku ih jednostavno-zapale. Ovo je unatrag nekoliko dana postalo alarmantno u Velikoj Kladuši.

– Kao što znate u proteklim danima zapaljeno je nekoliko napuštenih objekata u Velikoj Kladuši. Nismo još utvrdili počinitelje tih krivičnih djela, iako smo u tim objektima pronašli migrante s validnim boravišnim karticama kampa Miral i premjestili ih natrag u ovaj prihvatni centar. Daljnim istražnim radnjama ćemo utvrditi jesu li ove paljevine zapravo posljedica njihovog nezadovoljstva što smo mi radili svoj posao. Moram reći i da se na ulicama Velike Kladuše značajno povećao broj migranata, a za koje nema mjesta u Miralu, kazao je ministar Kljajić.

Specijalni predstavnik EU-a u BiH Johan Satler upitio je dopis ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću o problemima ilegalnih migranata. Radončić je svojem odogovru nehotice priznao kako se broj migranata u njegovoj zemlji sada popeo na 9 500 i sustavno raste.

– Ministarstvo sigurnosti vodi brigu  o ovome jer se u ovom trenutku više od 80 posto migranata se nalazi  u USK. Jedan dio se nalazi i u ovdje u Kantonu Sarajevu, u centru Blažuj. Moram pozvati sve ostale vlasti u BiH, uključujući vlasti u Republici Srpskoj, da zajednički tražimo rješenje. Ono što je suština i što stalno ponavljam jest da je pitanje migranata ne može biti samo pitanje BiH i samo tri kantona. Ima razloga što ja koristim riječ ilegalni migranti jer se radi o ljudima čiji identitet BiH upoće ne poznaje. Imamo 9.500 ljudi i mi ne znamo ko su oni. Mi ćemo kao BiH odgovorno ispunjavati sve svoje obaveze, ali molimo i naše prijatelje iz Evropske unije na što odgovornijij odnos kako se ne bi pravio taj čep u BiH. Migranit uđu u zemlju Evropske unije koja se zove Grčka, pa iz nje slobodno izađu i dođu u BiH gdje opet čekaju da uđu u Evropsku uniju, odnosno u Hrvatsku. U tom smislu mi ćemo biti veoma, veoma odgovoran partner i tražit ćemo dodatna sredstva i dodatni pritisak na gospodina Dodika i gospodina Čovića. Zašto se stalno vrši pritisak na mene ili na Bošnjake da mi primamo ilegalne migrante? To je kriza koja se mora ravnopravno podijeliti sa cijelom BiH, rekao je Radončić.

Istodobno gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić otvoreno govori da su ilegalni migranti opet osvojili središte njegova grada pa prijeti kako će opet otvoriti „pet kampova poput nehumanog Vučjaka da bi se grad rasteretio od migranata“.

Slučajno ili ne zadnji otvoreni kamp na području Bihaća je Lipa, udaljena svega koji kilometar od hrvatske granice. Ugašeni Vučjak bio je u njegovoj blizini. Otvaranje novih, ilegalnih kampova, kakvi u i njegovi budući stanari, implicira pojačanu najezdu migranata na hrvatsku granicu. Prema priznanjima tamošnjih vlasti ogromna većina migranata okupljaju se u našem bliskom susjedstvu.

M.S.