Čanak nije zaboravio žrtve

Čanak
Čanak

ČANAK –  Prije 22 godine četnici su nakon dvomjesečne opsade upali u  Čanak, opljačkali ga i potom zapalili. Zlikovcima to nije bilo dovoljno pa su 10. prosinca 1991. godine ubili šestero mještana, četiri žene i dvojicu muškaraca, a svi su bili stariji od 60 godina. Tijekom Domovinskog rata u borbama za Čanak poginulo je ukupno 30 branitelja iz redova policije,  riječke 111. i 128. brigade , 133. brigade iz Otočca, 1. gardijske brigade “Tigrovi”, kao  i dragovoljaca s područja Čanka i  Perušića.

  -Mi kao katolici naučili smo opraštati, ali nemamo pravo   zaboravljati, rekao je tijekom komemoracije župan Milan Kolić. Ovdje je poginulo 30 hrvatskih branitelja i 6 starijih civila. Selo je praktični nestalo nakon pljačke i paleži. Etničko čišćenje bilo je okončano kada su preživjeli civili odvedeni u Korenicu, gdje su nakon tri dana psihološke torture, vrijeđanja i   omlovažvanja ipak razmjenjeni  i  bili su  čudom spašeni. Danas smo ovdje da bi se s dužnim pijetetom prisjetili tih žrtava i odali im počast. Taj se zlokobni datum poklopio s danom kada je prije 14 godina umro prvi  predsjednik moderne, neovisne i demokratske Hrvatske dr. Franjo Tuđman. S tim povodom sam pozvan na komemoraciju, ali sam onamo uputio županijsko  izaslanstvo želeći danas  biti skupa s vama, sa svojim sugrađanima i suborcima. Podijeliti s vama tugu zbog tih događaja, ali i našu zajedničku odlučnost i nastojanja da zajedništvom možemo graditi bolji život, rekao je župan Milan Kolić. Načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić podsjetio  je okupljene na neke činjenice iz  prošlosti.

Nastavak ispod oglasa

-Čanak je pred I. svjetski rat imao više od 1200 stanovnika. To je bilo selo nastanjeno isključivo Hrvatima i  kako je vrijeme odmicalo taj se broj smanjivao Ida bi uoči   Domovinskog rata ovdje  živjelo manje od 300 mještana. Sustavni terror i progon stanovnika  rezultirao je tužnom činjenicom da ovdje dana živi jedva 90 ljudi. Zato treba poduzeti sve da se ovo mjesto i patnje mještana ne smiju zaboraviti . Zahvaljujući svima vama koji ste se danas ovdje okupili uvjeren sam da će Čanak još dugo postojati. Zbog poginulih hrvatskih branitelja i zbog svih nedužnih žrtava kroz dugu i krvavu povijest ovog dijela Hrvatske, kazao je načelnik Boris Luketić. Osim izaslanstava Ličko-senjske županije i Općine Plitvička jezera vijence na spomen obilježje poginulim braniteljima  i mještanima položili su pripadnici postrojbi koje su branile Čanak: 133. brigade ZNG iz Otočca, 111. i 128 brigade HV iz Rijeke, Policije, predstavnici braniteljskih udruga iz Otočca, Rijeke  i Perušića, kao i mještani Čanka. Nakon komemoracije u mjesnoj je crkvi služena sveta misa zadužnica.

M. S.