ČANAK-U ovom selu u Općini Plitvička jezera održana je danas komemoracija povodom 23. obljetnice upada četnika i masakra nad 7 civila. U obrani Čanka je tijekom Domovinskog rata poginulo ukupno 30 branitelja, pripadnika 111. br., 133 br. i 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a. Nakon upada u selo četnici su mučili i ubili dio mještana, a dio je odveden u vojni pritvor u Korenicu. Njihova imanja su opljačkali i potom cijelo selo sravnili sa zemljom. Žrtvama su se poklonili članovi obitelji, brojni branitelji i izaslanstva. Na zajednički spomenik svim žrtvama Čanka vijenac je u ime Ličko-senjske županije položio Stipe Mudrovčić, izaslanstvo Općine Plitvička jezera predvodio je načelnik Boris Luketić, dok se u ime županijske organizacije HDDR-a žrtvama poklonio predsjednik Božo Bižanović i tajnik pukovnik Davor Pajtl. Nazočnima se tijekom komemoracije nakratko obratio načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić.
-Ovdje su se prije 23 godine dogodili strašni zločini. Civilne su žrtve zvjerski mučili, dvije su žene objesili i zapalili zajedno s njihovim domovima. Ginuli su naši branitelji pristigli iz Rijeke, Opatije, Zagreba, cijele Like… Ovakvo nešto nikada se ne snije zaboraviti i mi danas iz Čanka ipak šaljemo poruku mira, ali pamtimo i moramo pronositi istinu o ovim događajima. Danas se navršava i 15-ta obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, velikana koji nas je nemjerljivo zadužio stvaranjem moderne Hrvatske i pobjedom Hrvatske u Domovinskom ratu. Čanak je naš mikro-areal, mjesto stradanja i našeg pijeteta prema tim žrtvama. Zato smo danas u mislima i molitvama zajedno sa svima njima, kao i sa svim poginulim hrvatskim braniteljima, rekao je načelnik Luketić. Nakon komemoracije služena je u crkvi Sv Rozalije sveta misa.
Hrvatske snage su nedugo nakon pada Čanka izvršile protunapad i oslobodile ga 17. Prosinca 1991. godine. Zbog strateški važnog položaja i pokušaja da obladaju visovima iznad Čanka četnici su tijekom Domovinskog rata u više navrata bezuspješno nastojali zauzeti to područje. Čanak je između dva svjetska rata imao više od 1300 žitelja, a uoči Domovinskog rata jedva 300-tinjak. Po zadnjem podacima u Čanku stalno živi oko 60 ljudi.
M. S.