Foto: Ilustracija

U vrijeme adventa i darivanja sve su oči uprte u organizacije koje skrbe o siromašnim i potrebitim ljudima. Caritas gospićko-senjske biskupije čini to kroz cijelu godinu. Potvrdio nam je to ravnatelj biskupijskog Caritaca preč. Luka Blažević.

-Svaka dva mjeseca dostavljamo oko 400 paketa u kojima se nalazi hrana i higijenske potrepštine. Ova dinamika pojačana je  o Uskrsu i Božiću. Za Božić već tradicionalno novčano darivamo 10 obitelji, po 2 500 kuna svakoj. Na njivi kod Široke Kule svake godine sadimo krumpir. Ova je godina bila slaba zbog izražene suše, ali smo ipak ubrali šest tona krumpira kojega distribuiramo pučkim kuhinjama i Caritasu. U našim aktivnostima uvijek sudjeluju volonteri bez kojih se mnoge akcije ne bi mogle provesti. Kada smo brali krumpir bilo ih je preko 20! Ono što je također važno napomenuti jest akcija za tisuću radosti pod geslom „Probudi dobro u svijetu“.  Svi koji žele pomoći drugima mogu nazvati na broj telefona 060 9010. Cijena poziva sa PDV-om je 6,25 kuna, rekao nam je preč. Blažević.

Odmah nakon katastrofalnog potresa u Albaniji hrvatski Caritas organizirao je humanitarnu pomoć za unesrećene ljude. Pri tome je do izražaja došla osnovna vizija  Caritaca gdje se ne gleda na vjeru i nacionalnost onih kojima je pomoć potrebna. Za kraj svakako valja istaknuti riječi pape Franje koji je u više prigoda isticao:“ Siromašni nisu brojevi nego osobe“!!!

M.S.