Prema najavama ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić posjetio je lokaciju “Lipa” kod Bihaća. S njim je bio i ministar obrane Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general Senad Mašović, direktor Službe za poslove sa strancima (IOM) Slobodan Ujić, premijer USK Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić te predstavnici Delegacije EU. Obišli su nove šatore i kontejnere koje su postavili pripadnici OSBiH.

Kiša koja pada na području Bihaća dodatno je otežala situaciju na prostoru nekadašnjeg (i sadašnjeg) privremenog migrantskog kampa “Lipa”, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća. Skoro tisuću ilegalnih migranata sada žive u vrlo teškim uvjetima na prostoru toga privremenog migrantskog kampa, nakon požara od prošloga tjedna.

Ilegalni migranti su sami zapalili Lipu!

Kako je Lipa izgorjela? Podsjećamo kako su je migranti sami zapalili, pri čemu su izgorjela četiri velika šatora, više od 100 kreveta s madracima, dva agregata za el. struju i sustav grijanja. Sada ondje još uvijek nemaju struje niti grijanja. Dok je prije nekoliko dana požar gutao migrantski kamp stotine migranata su to pozdravili pljeskom, neki s pjesmom i veseljem, mnogi su to i snimili… Sutradan su izmješteni na područje Konjica gdje su se mještani organizirali ispred napuštene vojarne i preprekama na cesti dali do znanja što misle o ilegalnim migrantima. Konvoj se potom vratio u Bihać.
U Bihaću novi šok jer su građani opkolili postojeći kamp „Bira“. Stotinjak prosvjednika dočekali su i Novu godinu na prilazima Bire. Nakon što su prenoćili u autobusima, migranti su opet vraćeni u zapaljenu Lipu. Tamo je vojska BiH u dopodnevnim satima 1. siječnja postavila šatore za migrante. Tijekom obilaska Lipe Cikotić je kazao novinarima kako su na području Lipe vladaju surovi i nezahvalni uvjeti. Migranti su u međuvremenu izvikivali psovke na svojem i engleskom jeziku, i rečenicu “We want justice” (Želimo pravdu).
Neupućeni bi se čovjek zamislio nad svime što se događa, kao da je migrantski kamp Lipa svega nekoliko dana ranije zapalila skupina nepoznatih osoba. No, zapalili su ga upravo oni koji sada prosvjeduju tražeći pravdu. Kakvu pravdu sada traže za uvjete kakve su sami sabi stvorili? Počeli su odbijati i hranu ne bi li se situacija dodatno dramatizirala.

Doček 2021. na granici

O situaciji na hrvatsko-BiH granici nema nikakvih podataka. Naš MUP inače ne daje nikakve podatke, isuviše je problema zbog nedavnih potresa na Banovini. Čini se da su se neki ilegalni migranti dosjetili pa su na samu Novu godinu iza ponoći pokušali ilegalno ući u RH. Neslužbeno doznajemo kako su pri tome naši granični policajci ostali budni, uz novu taktiku odvraćanja. Budući da pod jakim baterijskim svjetlom ugledaju ilegalce na 50-60 metara, tada je dovoljno uzviknuti:“Dokument“!

Kao i do sada nitko od ilegalnih migranata osim noževa, mobitela i odjeće, uz sebe nemaju nikakve dokumente jer su ih odavno sami spalili, na ovaj povik okreću se bježeći natrag odakle su i pokušali novi „game“. Policiji na terenu to odgovara jer ne moraju provoditi službenu, a zapravo uzaludnu, proceduru koja u konačnici opet rezultira izgonom ilegalnih migranata iz Hrvatske.

M. S.