Foto: Lj. Škrinjar

Prošlo je godina dana od kada je Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović od Vatikana zamolio odrješnicu (tj. napisao odreknuće) zbog navršenih 75 godina života. Tada se (na sreću pogrešno) spekuliralo kako je jedan od razloga ovoga koraka slabo zdravstveno stanje biskupa Bogovića. Kontaktirajući Gospićko-senjsku biskupiju nismo doznali puno toga novoga. Biskup Bogović i dalje radi, bavi se znanstvenim radom, dosta vremena boravi na terenu, obavlja sve protokolarne zadaće… Teško je prognozirati tko bi ga mogao i kada zamijeniti na kormilu ove lađe Biskupije. Osobito nakon što je u Krčkoj biskupiji na mjesto biskupa došao svećenik koji do tada služio stotinama kilometara dalje. Pravila, dakle, nema pa bi se i u slučaju Gospićko-senjske biskupije moglo dogoditi da na mjesto biskupa dođe sin Crkve iz udaljenijih biskupija.
Pretpostavka je kako bi se ime novoga biskupa moglo znati do Dana hrvatskih mučenika, 29. kolovoza na Udbini ili možda i na sam Dan. To bi po mnogo čemu bilo znakovito. Dogodi li se proglašenje njegova nasljednika upravo u Udbini bit će dr. Mili Bogoviću zapravo ogromna čast jer znamo koliko je on projektom izgradnje Crkve hrvatskih mučenika doprinio. U Udbini koja je do najezde Turaka bila sjedište Krbavske biskupije i koja je simbol stradanja i mučeništva desetak tisuća hrvatskih vitezova u Krbavskoj bitci rujna 1493. godine. Pučkom logikom kazano: ukoliko se na ovogodišnjoj proslavi Dana hrvatskih mučenika u Udbini pojavi apostolski nuncij u Hrvatskoj ili njegov izaslanik, to bi moglo značiti da će javnost tom prigodom doznati ime novog biskupa.
A aktualni biskup dr. Mile Bogović? Kako je i sam rekao, on će nakon vođenja Gospićko-senjske biskupije i dalje biti biskup, živjet će u zgradi Biskupije kao znanstvenik koji će imati dovoljno vremena posvetiti se onome što najviše voli: Bogu i znanstvenom radu. Uz dužno poštivanje svim čitateljima, ovi zaključci ipak su samo hipotetski.

M. S.