‘Čele su mi negdi u Novom!’

0

Niti 24 sata nakon što se potočić Suvaja prometnuo u nesmiljenu bujicu, stanje na terenu se potpuno normalizira. Voda se najvećim dijelom vratila u korito, ostavivši na okolnim livadama jezerca, a u dvorištima kuća tragove nesmiljenog haračenja. Prema grubim procjenama očevidaca, sadašnja razina vode i sinoćnja bujica razlikuju se do 3 metra!
-Ne pamtim nešto slično, govori nam jedan 70-godišnjak. Sve je ključalo i nosilo sve pred sobom. Bila je ‘edna poplava prije 30 godina, ali ni sluga ovoj od sinoć. Pokraj naše kuće voda je pronesla puno cjepanica, konja za pilanje drva, nekakve daske, panjeve, svakakvo smeće… Konoba nam je puna vode, skoro sve je uništeno. Košnice i ‘čele sad su mi negdi u Novom!
Slično govore i ostali. Na betonskom mostu koji vodi do nekadašnjeg ribogojilišta zatičemo veliki panj i stablo duljine 6-7 metara, isčupano iz korijena. U Brušanima gotovo posvuda nedostaju plutajući predmeti koji su se u trenutku udarnog vala našli izvan podruma ili ograđenih dvorišta. Stožer za obranu od poplava Grada Gospića u nekoliko je navrata obišao teren. Štete se tek zbrajaju, a mnogima je uništen dio sijena,ogrijeva, žita, krumpir, kućanski aparati, motorne pile…

H. J.