Kako bi Hrvatska uspješno povlačila sredstva iz EU fondova i učinkovito upravljala regionalnim razvojem, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je izmjene zakonske regulative te jačanje suradnje i koordinacije svih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova.

Važnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva imat će hrvatske općine, a kako bi im predstavila svoje prve korake u smjeru najavljenih promjena, ministrica se sastala s predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem i njegovim suradnicima.

Ministrica Gabrijela Žalac najavila je kako će Ministarstvo raditi izmjene Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te nekoliko podzakonskih akata, ali i donijeti novi Zakon o potpomognutim područjima.

Još jedan važan alat, koji će doprinijeti učinkovitijem upravljanju EU sredstvima, je Baza projekata.

„Zakonskom regulativom obvezat ćemo državne i javne ustanove da se ubuduće svi projekti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini unose u Bazu projekata. Jedino tako možemo kvalitetno upravljati EU sredstvima i ravnomjerno ih raspodijeliti na razini države“, izjavila je ministrica Žalac.

Predstavnici Udruge općina pozdravili su najavljene promjene i složili se da su dobro uređen sustav i suradnja na svim razinama najbolji put do povećane apsorpcije sredstava iz EU fondova. Također su izrazili zadovoljstvo što je ministrica Žalac uz županije i gradove, prepoznala i općine kao važne čimbenike regionalnoga razvoja.

L.O./UO