Centar za tradicijske obrte udruge „Gačanka“ proslavio četiri godine rada

Prošle su četiri godine od kad je u Otočcu otvoren Centar za tradicijske obrte udruge „Gačanka“ koje je postalo svojevrsno okupljalište onih koji su svojim radom, umijećem i znanjem uspjeli od zaborava otrgnuti i sačuvati bogato tradicijsko nasljeđe naših predaka.
Kao u svakom poslu tako i u ovom uvijek postoji osoba koja je glavni „krivac“ za sve što se dogodilo i za sve što je urodilo plodom i postalo respektabilan posao s kojim su svi ponosni.
Predsjednicu udruge „Gačanka“ Dragicu Rogić nije potrebno posebno predstavljati, jer se ona svojim radom i entuzijazmom, htjela to ili ne, predstavila bezbroj puta na raznim manifestacijama, bilo gospodarskog, kulturnog ili športskog sadržaja, za što mnogi ne znaju koliko je truda, dana i noći utrošeno na poslove koji su po svojoj posebnosti i zahtjevnosti jedinstveni.
O četiri godine rada Centra za tradicijske obrte udruge „Gačanka“ mnogi od nas saznali su putem raznih radionica, ali ponajviše onim što se moglo vidjeti na izložbama ili u prostorima gdje članoce Gačanke marljivo i samozatajno rade. U toj prigodi, ukrali smo Dragici Rogić nešto vremena da doznamo, ono što mnogi od nas još nisu znali:

Dragica Rogić predsj. udruge "Gačanka"
Dragica Rogić predsj. udruge “Gačanka”

„Projekt Centra za tradicijske obrte usmjeren je na izgradnju i jačanje turističkih potencijala županijskih ruralnih područja, te korištenje velikog potencijala lokalnog ruralnog stanovništva koje je nezaposleno ili neaktivno na tržištu rada, kao i revitalizaciju i uporabu postojećih znanja i vještina starije populacije u proizvodnji tradicijskih obrtničkih proizvoda. Centar za tradicijske obrte nastao je korištenjem sredstava EU fondova realizacijom projekta kojem je glavni cilj i bio osnivanje Centra. On svim korisnicima pruža kvalitetne informacije, pomoć u temama vezanim za tradicijsku baštinu, te stvara jaku mrežu svih relevantnih dionika iz javnog, civilnog i privatnog sektora. Treba reći da Centar osigurava zajedničku platformu za široke i učinkovite aktivnosti s ciljem revitalizacije tradicijske baštine Ličko-senjske županije“ – kazala je Dragica Rogić te dodala da se projekt financira kroz program IPA IV – Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3, a provode ga partneri na projektu: GTF – Regionalni centar za jednakost spolova, kao nositelj projekta, Regionalni razvojni edukacijski centar “Primus Fortissimus”, nevladina udruga “Gačanka” i Hrvatski zavod za zapošljavanje, podružnica Gospić. Suradnik na ovom projektu je Hrvatska gospodarska komora, podružnica Otočac. Grad Otočac pružio je pokroviteljstvo za rad ustupivši mu prostorije za rad. U projekt je uključena i Braniteljska udruga “Glavičica” koja će pružiti logističku potporu.
Nakon četiri godine rada Centar za tradicijske obrte u svojim prostorijama ima reprezentativni izložbeni prostor tradicijske kuće koji posjećuju mnoge turističke grupe. U suradnji sa turističkom zajednicom grada Otočca i gradom Otočcem Centar za tradicijske obrte stavljen je u turističku ponudu Gacke doline. Članice udruge Gačanka svim posjetiteljima tom prilikom predstave tradicijske zanate i upoznaju ih sa načinom života naših predaka i ponude im domaće sokove od koprive, bazge, mente ili kadulje.
Centar za tradicijske obrte u ove 4 godine proveo je niz radionica i tečajeva u svojim prostorijama, tečaj izrade lešćarske coklje, tečaj izrade crvekape , tečajeve tkanja, sukna , platna i krpara, tečaj štikanja i šlinganja, tečaj predenja vune, tečaj izrade svijeća od voska – voštanica, tečaj pečenja domaćeg kruha i masnice, tečaj kuhanja pekmeza od šljive i marelice , tečaj pravljenja sirupa od mente i drenjine, tečaj šivanja i izrade narodnih nošnji. Danas je udruga Gačanka partner u nekoliko projekata koji se provode na području naše županije i šire a svakim projektom unapređuje se i proširuje rad Centra za tradicijske obrte. Velikom voljom i ljubavlju za očuvanjem tradicijskih zanata članice udruge Gačanka unose toplinu i dušu u centar i žele da u Kući tradicije svi posjetitelji osjete gostoljubivost i ljubav za tradicijom, doznali smo od predsjednice udruge „Gačanka“ Dragice Rogić.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa