GOSPIĆ- Cerovačke špilje, jedan od prirodnih, pa samim tim i turističkih aduta ovog dijela Hrvatske ponovno bi mogle postati popularno mjesto, ne samo za stručnjake već i turiste iz Hrvatske i cijeloga svijeta. To su i bile prije domovinskog rata, no okupacija,a onda i teške godine nakon rata narušile su poznatost i popularnost ovog prirodnog fenomena. Cerovačke špilje , smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, nedaleko od Gračaca, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje Donja, Srednja i Gornja s preko 6 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. U godinama nakon domovinskog rata špilje su bile ili pod raznima koncesijama ili pod upravljanjem Javne ustanove Park prirode Velebit. Sada su one ponovno pod upravljanjem ove ustanove, to bi moglo biti trajnije rješenje pa su i planovi za razvoj špilja konkretniji.

Mile Milković
Mile Milković

Od Mile Milkovića, projekt menadžera koji u sklopu parka prirode Velebit radi upravo na projektu razvitka Cerovačkih špilja, doznajemo da će se nastaviti s rekonstrukcijom rasvjete i staza bez obzira na to što su one otvorene za posjetitelje jer zatvaranje špilja značilo bi i u prirodnom i u turističkom smislu gubitak. U planu je daljnji nastavak rekonstrukcije,a planira se i uređenje motela koji je tamo nekada postojao i to bi prema sadašnjem planu pokrenula Zadarska županija na čijem dijelu Velebita se špilje i nalaze. Motel bi postao znanstveno- istraživački centar koji će okupljati speleologe iz cijeloga svijeta. Naime ne smije se zaboraviti da su Cerovačke špilje dio Crnopca koji se sastoji i od Kite Gaćešine u kojoj je istraženo čak 29 kilometara kanala,ali i od Munižabe koja ima više od 15 kilometara kanala. Iako su već dugo poznate i Cerovačke špilje su u stalnim istraživanjima. Kaže Milković -“taj masiv Crnopca za speleologe je pravi Eldorado i to se mora iskoristiti“. Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako se u njima mogu vidjeti tragovi „brušenja“ medvjeda na stijenama nastali njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Cerovačke špilje su među naj značajnim turističkim špiljama u Hrvatskoj. Ujedno su to broj jedan hrvatske turistički uređene špilje koje obiluju mnoštvom ukrasa i siga koje mašti ne daju mira.
Za posjetitelje su špilje otvorene od 1.travnja pa do kraja listopada. Dosadašnjih godina imale su posjetu od 5,000 pa do 12,000 ljudi, u parku očekuju da bi uz pojačane aktivnosti ta posjeta mogla biti jača. A prva od tih pojačanih aktivnosti dogodit će se već prvog produženog vikenda u svibnju povodom praznika rada. Tih dana Park Prirode Velebit pruža individualnim posjetiteljima popust u iznosu 50% od redovne cijene ulaznice želeći po pristupačnim cijenama omogućiti svakom da posjeti najljepše špilje u Hrvatskoj. Cijena jedne karte tog vikenda za odraslu osobu iznosit će 25 kuna, za djecu do 14 godina 15 kuna, dok će djeca do 7 godina uz pratnju roditelja u Cerovačke špilje moći ući besplatno besplatno. Cerovačke špilje, taj iznimni špiljski kompleks svakako treba posjetiti i uvjeriti se u njihovu tajanstvenost i ljepotu.

Milan Tomašević