„Primus inter pares“ (prvi među jednakima) bilo je geslo 9. gardijske brigade „Vukovi“, ratne postrojbe Hrvatske vojske osnovane prije 25 godina. Postavom izložbe  o ratnom putu ove postrojbe u Muzeju Like Gospić javnost se ponovno prisjetila na tragiku i hrabrost koje su pratile događaje iz Domovinskog rata.

Na otvaranju izložbe okupili su se brojni pripadnici ove brigade, predstavnici vojske, policije i javnih poduzeća i  ustanova. U uvodnom dijelu izložbe govorio je predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr. Milan Franić koji je naglasio nekoliko povijesnih činjenica vezanih uz ratni put Vukova. Dio izloženih eksponata djelo su Zlatka Franića, pripadnika brigade iz zadarske bojne „Termiti“. Ovaj umjetnik karakterističan je po radovima u topovskim čahurama čiju savršenost naglašavaju lampioni unutar ovih djela. Zamjenik zapovjednika ratnog saniteta 118. brigade, a kasnije zapovjednik saniteta 133. Domobranske pukovnije, župan dr. Darko Milinović zahvalio se organizatorima na trudu i nastojanjima da se ovaj djelić novije hrvatske povijesti trajno zabiilježi  i otme zaboravu. Župan Milinović je otvorio izložbu simboličkim paljenjem svjetla u jednom od izloženih eksponata Zlatka Franića.

Na izloži se mogu vidjeti brojne fotografije i pisani materijali vezani uz 9. gbr.,  kao i predmeti koju su „Vukovi“ koristili tijekom ratnih djelovanja. Zapovijed o  osnutku brigade dao je Glavni stožer oružanih snaga RH 1. studenoga 1992. godine. Brigada je osnovana kao 6.  gardijska brigada, ali na zahtjev zapovjedništva  nakon uspješno realizirane operacije Maslenica brigada mijenja ime u 9. gardijsku brigadu.

Boreći se na nekim od taktički najzahtjevnijih terena Like i Dalmacije „Vukovi“ su ostali bez 56 pripadnika.

M.S.