Cijepljenje pasa

GOSPIĆ – Cijepljenje pasa protiv bjesnoće već je desetljećima zakonska obveza vlasnicima četveronožnih ljubimaca. Svjesni opasnosti od zaraze ovim opakim virusom većina vlasnika revno skrbe o ovome, ali ima i onih „zaboravljivih“ koji na taj način žele manje potrošiti. Iz Veterinarske stanice Gospić direktor dr. veterinarske medicine Tomislav Rukavina poručio je vlasnicima pasa kako ove godine uz cijepljenje pasa idu gratis neke druge usluge.
– Svaki pas mora biti cijepljen, a od jednog do drugog cijepljenja ne smije proći više od jedne godine, rekao nam je dr. Rukavina. Cijepljenje provodimo terenski po okolnim mjestima i u našoj ambulanti u Gospiću. Odlučili smo da vlasnike pasa stimuliramo da više skrbe o svojim psima na način što smo za njihove ljubimce uveli dodatne nagrade. Dovođenjem pasa na cijepljenje vlasnici ostvaruju besplatni klinički pregled svojega psa i vitaminizaciju. Osim toga davat ćemo i besplatne stručne savjete i preporuke o tretiranju pasa protiv krpelja i ostalih nametnika. Akcijska cijena cijepljenja plus navedene beneficije stajat će vlasnike po 145 kuna, a ako se pas čipira ukupna je cijena 200 kuna. Ovo vrijedi samo do 31. svibnja ove godine, rekao je dr. vet. med. Tomislav Rukavina.
Preuzimanjem strožih zakona EU-a cijepljenje pasa protiv bjesnoće i ugradnja čipa ne samo da je obvezna, nego će izbjegavanje ovih obveza vlasnicima pasa natovariti i velike globe. Iako se ove odredbe u RH provode godinama ponegdje se vlasnici pasa još uvijek ponašaju nedopustivo nonšalantno. Prateći jednu veterinarsku ekipu na terenskom radu novinari su prije nekoliko godina bili svjedoci skeču na imanju čiji je vlasnik imao četiri psa. Kada je čuo koliko mora platiti za njihovo cijepljenje protiv bjesnoće, lakonski je tvrdio malo drukčije.
– Ti cijepi jednog psa. Ostali i nisu moji!!!

M. S.

Nastavak ispod oglasa