CPT „Sveto brdo“ budućnost gospodarskog razvoja

Lovinac – U suradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije u Lovincu je održan radni sastanak vezan za nastavak razrade daljnjih aktivnosti Centra planinskog turizma CPT „Sveto Brdo“.

Nastavak ispod oglasa

Uz predstavnike Općine Lovinac, načelnika Hrvoja Račića, zamjenike Danijela Jurjevića i Momčila Brmbotu, sastanku su nazočili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja Jakša Puljiz sa suradnicima, Ličko-senjske županije Ana Stilinović, Zadarske županije Davor Lonić, Nataša Mateša Mateković načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove HCR-a, Parka prirode Velebit Ivan Tomljanović, Općine Jasenice , Državnog zavoda za zaštitu prirode. Na sastanku se raspravljalo o trenutnom statusu projekta te o tehničkoj pomoći Ministarstva i ureda za razminiranje. Kad je riječ o razminiranju, istaknuto je da je do sada razminirano 1.870.000m², i da preostaje razminiranje na površini od 979.000m², što uz zaštitu prirode, čini najznačajniji  dio projekta. Kako je veći dio prostora razminiran, mogući su paralelni poslovi na uređenju i izgradnje te razminiranju ostatka područja. Na sastanku je projekt u potpunosti podržan, dogovorena je daljnja zajednička suradnja te poslovi i aktivnosti koji slijede.

Inače, projekt CPT „Sv. Brdo“ je rezultat traganja za razvojnim rješenjem nerazvijenih općina Lovinac i Jasenice i nerazvijenog zaleđa – pogotovo u Lici. Centar planinskog turizma „Sv. Brdo“ trebao bi biti jedan od najatraktivnijih turističkih resorta u Hrvatskoj koji povezuje Jadransko more, planinu Velebit i ruralno zaleđe Like u jedinstveni cjelogodišnji doživljaj, koji daje posjetiocima najviše vrijednosti i iskustva očuvane prirode, zdravog života i hrvatskog gostoprimstva. CPT „Sv. Brdo“ će, svojim razvojem, poslužiti kao model održivog razvoja turizma na području zaštićene prirode, gdje se usklađuju interesi gospodarstva, stanovništva i očuvanja te razvoja prirode. Od realizacije projekta CPT Sv Brdo svi očekuju mnogo: stanovnici, gospodarstvo i politika. Realizacija projekta će omogućiti u samom turističkom centru oko 320 novih radnih mjesta, u obiteljskim kapacitetima u obje općine dodatnih 250, a u široj regiji u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji u gospodarskim djelatnostima iz nabavnog lanca, koji će raditi za potrebe CPT Sv Brdo dodatnih 250. Znači, oko 820 novih radnih mjesta – direktno i indirektno zbog turističkog centra SV Brdo. U primjeru da se centar sagradi kompletan kako je predviđeno, svih radnih mjesta bi bilo oko 1.350. Realizacija ovih 500-760 novih indirektnih radnih mjesta zbog razvoja CPT Sv Brdo najviše zavisi od spremnosti obje županije i stanovnika tih županija da razvijaju poduzetništvo, domaćinske radnje da se školuju, educiraju i prekvalificiraju ili dodatno osposobe za rad u turizmu. Ako se ne razviju te djelatnosti u široj regiji neće biti tih indirektnih radnih mjesta pa ni prihoda od njihove proizvodnje – prodaje. A za potrebe CPT Sv Brdo nabave će se obavljati van tih županija, pa će doći do odljeva sredstava van tih županija, moguće čak van države.

Dražen Prša