Crkva o radu: U Zagrebu održan 5.hrvatski socijalni tjedan

0

Nakon sedamdeset i jedne godine od posljednjeg takvog događaja, u petak 21. listopada otvoren je u Zagrebu 5. hrvatski socijalni tjedan, na temu “Kultura rada u Hrvatskoj”. Crkva u Hrvatskoj potaknuta socijalnom krizom i nezaposlenošću smogla je snaga da progovori o nama aktualnoj temi rada. Ona vjerna svojoj misiji u svijetu prepoznala je kulturu rada kao znak vremena koju će premisliti i provesti javnu raspravu kako bi hrvatsko društvo doskočilo problemima rada i radnika. Ovaj događaj naišao je i na odjek u široj hrvatskoj medijskoj javnosti.

“Kako god se danas viče da nam manjka kruha, vjerujem da Hrvatska hoće smoći kruha za svu svoju djecu, samo ako u njoj bude poštenja i straha Božjega” – tim riječima svojega prethodnika bl. Alojzija kardinala Stepinca izgovorenima na posljednjem, 4.hrvatskom socijalnom tjednu 1940. godine za Zagrebu, započeo je svoj pozdravni govor inicijator obnove Tjedna zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Oglas

 Usprkos prekidu od sedamdeset godina i ovaj socijalni tjedan bit će veliki poticaj svima nama na odlučnije zalaganje za ispunjavanje svojega poslanja u svijetu: biti svjetlo svijeta kako naše društvo ne bi izgubilo iz vida cjelovitu sliku o čovjeku. Upravo socijalni nauk Crkve izričaj je Božje istine koju je Crkva pozvana s ljubavlju ponuditi svakome čovjeku. Kršćani su primili dar vjere, primili su doktrinarnu, moralnu i socijalnu baštinu te su pozvani proširiti u svojoj sredini i to svjedočanstvo života, a u skladu s primljenom vjerom i hrabrim govorom koji će imati i socijalne posljedice. Kad je zamagljen pogled na Boga, čovjek se počinje zavaravati da sve može svojim snagama i na taj se način osiromašuje društveni život jer se oslabljuje svjetlost istine i snaga ljubavi. Zamagljen pogled na Boga rezultira degradacijom svrhe ljudskoga rada. Rad nije svrha samome sebi i ne smije biti prepušten na milost i nemilost samo interesa i profita”, rekao je kardinal Bozanić, dodavši da čovjek u tom slučaju više nije subjekt i nositelj djelatnosti, već “puko sredstvo u lancu proizvodnje kojom vlada samo profit i učinkovitost”.

Potrebno je  stalno i jasno isticati čovjekovo dostojanstvo i njegov primat nad radom i profitom. Suvremene krize, od ekološke pa do financijske – koja se brzo preobrazila u gospodarsku, ova u socijalnu te naposljetku i u političku krizu – imaju etički temelj. Oni koji su krizu proizveli ujedno nam nude rješenja krize, no tehnička rješenja koja oni nude ipak ne mogu riješiti bitne probleme jer je prije svega riječ o “krizi morala”.

Sudionike su pozdravili i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, koja stoji iza ustanove Hrvatskog socijalnog katoličkog tjedna, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, predsjednik Programskog odbora Tjedna i predsjednik Komisije “Iustitia et pax” HBK-a sisački biskup Vlado Košić, predstojnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, kojemu je povjerena organizacija Tjedna, dr. Gordan Črpić, prodekan za organizacijska pitanja i područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Slavko Slišković, te Bernard Chenevez, potpredsjednik Socijalnog tjedna Francuske, zemlje u kojoj je 1904. godine održan prvi katolički socijalni tjedan.

Iz svijeta politike otvorenju tjedna nazočili su saborska zastupnica Marijana Petir, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Domagoj Milošević te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Glas koncila)