Tijekom proteklog vikenda (11. – 14. siječnja 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, šest prometnih nesreća i dva narušavanja javnog reda i mira.

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom iz Petrinje zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Sumnjiči se da je na svoje osobno vozilo stavio ne pripadajuće registarske pločice, te ih koristio na navedenom vozilu za sudjelovanje u prometu.

Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Dvije prometne nesreće sa smrtnih ishodom

Dvije prometne nesreće su sa smrtno stradalim osobama, a dogodile su se u Brinju i Otočcu.

U subotu, 12. siječnja u 10 sati u mjestu Jelvica, Općina Brinje, na nerazvrstanoj asfaltiranoj cesti ispred kbr. 19, kada je 30-godišnjak iz Ogulina, upravljajući teretnim automobilom ogulinske registracijske oznake, započeo radnju kretanja unaprijed automobilom i prešao preko djeteta (2016.) koje se za sada na neutvrđen način našlo u blizini automobila izvan vidnog polja vozača. Dijete je uslijed zadobivenih ozljeda preminulo na putu do Hitne medicinske pomoći.

U nedjelju, 13. siječnja u 11.30 sati na lokalnoj cesti 59013 u Hrvatskom Polju, Grad Otočac, kada je 84-godišnjak iz Senja, prije stjecanja prava na upravljanje upravljao neregistriranim traktorom iz smjera Crnog Kala u smjeru Hrvatskog Polja, te je iz za sada neutvrđenog razloga desnim kotačima prešao van kolnika i izgubio nadzor nad traktorom i sletio 30 metara ispod razine kolnika i udario traktorom u stablo šljive, uslijed čega je ispao iz traktora i na mjestu događaja smrtno stradao.

Jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Novalje. U njoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (2) i Otočca (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 16 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 4 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Staroj Novalji (2.31 g/kg) kod 50-godišnje hrvatske državljanke.

U petak su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa Mobilnom jedinicom prometne policije, na autocesti A-1 na odmorištu Lički Osik, u smjeru sjevera, proveli pojačani nadzor prometa, a sve s ciljem podizanja opće razine sigurnosti, prevencije i sprečavanja činjenja prekršaja i kaznenih djela te pronalaska osoba, roba i predmeta koje se dovode u vezu s izvršenjem prekršaja i kaznenih djela.

Tijekom provođenja preventivno-represivne akcije utvrđen je 31 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 10 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. 

L.O./PULS