Crni vikend: Poginuo motociklist

Iza nas je vikend u kojemu je Policijska uprava ličko-senjska imala podosta posla. Malo se kralo, brzo vozilo, dogodila se jedna tragedija, a netko „zaboravan“ ostavio je sanduk streljiva. Krenimo redom.

Noću 4./5. rujna 2015. godine na odmorištu na autocesti A-1 na području grada Gospića, nepoznati lopov, inače ljubitelj tehnike, iz kamper-vozila talijanske nacionalne oznake ukrao je kameru, fotoaparat i navigacijski uređaj u vlasništvu 54-godišnjeg talijanskog državljanina. Marljivi pčelar sa Paga ostao je bez više košnica koje je ostavio na ispaši pčela kod Počitelja nedaleko od Gospića. Krađa od strane medvjeda je isključena.

Nažalost, u prometu se dogodila i jedna tragedija. U petak u 17.25 sati na državnoj cesti broj 8, kod mjesta Sv. Ivan Lomivrat, grad Senj, 23-godišnja njemačka državljanka upravljala je osobnim automobilom njemačke nacionalne oznake, iz smjera juga u smjeru sjevera, te je započela skretati ulijevo a da se nije uvjerila da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Oduzela je pri tome prednost prolaska trojici slovenskih motociklista koji su se u nizu propisno kretali iz suprotnog smjera, kojom prilikom je prednjim dijelom automobila prešla na suprotnu prometnu traku, uslijed čega je drugi motocikl u nizu udario u prednji desni dio automobila. Uslijed zadobivenih ozljeda vozač drugog motocikla u nizu, 46-godišnji slovenski državljanin preminuo je na mjestu događaja.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđeno je ukupno 130 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 8 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena brzina kretanja od 231 km/h izmjerena je jučer na autocesti A-1, u smjeru Splita, kod Jadove, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 35-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom, splitske registracijske oznake. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na teritoriju RH u trajanju od 1 mjeseca. Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu u Senju kod 29-godišnjaka iz Senja (2,07 g/kg).

Neki vlasnici nelegalnih ubojnih sredstava i dalje se oglušuju na poziva po kojima ih policija moli da nazovu broj 192 i na taj se način riješe nedozvoljenih kućnih arsenala. Tako je subotu u Kompolju Koreničkom, općina Plitvička Jezera, građanin je u prirodi pronašao drveni sanduk u kojem se nalazilo 1120 komada streljiva cal. 7.62 mm, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

H. J.