Crpnom stanicom Ličko Lešće bolja opskrba, kvaliteta, dezinfekcija i čistoća vode

5
dir.Legčević - gradonačelnik Kostelac

Završeni su cjelokupni radovi rekonstrukcije na crpnoj stanici Ličko Lešće koji su započeli krajem 2012. Godine. Riječ je o cjelokupnoj rekonstrukciji crpne stanice što obuhvaća strojarske, električarske i građevniske radove. Radovi su završeni u petak, kada je održan sastanak izvoditelja radova, investitora kako bi se utvrdili eventualni nedostatci uz pomoć nadzornog organa koji je  pregledao cjelokupne radove.Kako doznajemo od direktorice „Komunalac „ d.o.o Otočac Marine Legčević vrijednost investicije je 2,1 milijuna kuna, s tim da su Hrvatske vode financirale projekt sa 90 posto a Komunalac sa 10 posto. Radove koji su se počeli izvoditi krajem prošle godine izvodili su ih Zajednica ponuditelja PTMG d.o.o i Vodotehnika, koji su po riječima direktorice Legčević bili najeftiniji i najpovoljniji na javnom nadmetanju.

Promjenili smo cjelokupan cjevovod od Ličkog Lešća do Otočca, to je bila investicija koja se provodila zadnjih pet godina i sada sa ovom novom investicijom, sa novim pumpama zatvoren je jedan krug. Ostao je još jedan dio koji se mora rekonstruirati, na donjem djelu prema Švici i jedan dio u Kompolju, i mi se držimo europske direktive koja kaže da svaka kuća mora imati vodu. U narednom razdoblju moramo i te poslove odraditi i dovesti vodu na ona područja gdje je nema, uz pomoć Hrvatskih voda i fondova, kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac koji je obišao crpnu stanicu u Ličkom Lešću.

dir. Komunalca Marina Legčević
dir. Komunalca Marina Legčević

Očekujemo da bi trebali biti smanjeni troškovi električne energije, no tu je još jedan problem jer bi trebali napraviti izmještenje i rekonstrukciju cjelokupnog vodovoda u gradu Otočcu na kojem imamo velike gubitke.Vodom iz crpne stanice Ličko Lešće vodom će se opskrbljivati područje Grada Otočca, Općine Vrhovine i dio Grada Senja koji dobiva vodu preko Krasna, i riječ je oko 4.400 domaćinstava i oko 180 privrednih subjekata, što manjih, što većih. Izgradnjom i puštanjem u rad crpne stanice potrošači će osjetiti bolju opskrbljenost, bolju dezinfekciju vode, čistoću, jer ovo što se u zadnje vrijeme komentiralo u javnosti o nekakvom mirisu vode, upravo taj miris vode se dogodio zbog drugačijeg načina dezinfekcije vode, jer je umjesto natrijevog hipoklorita korišten natrijev dioksid koji je najjači dezificijent za vodu, koji vodu dezinficira 60 posto vodovoda Hrvatske. Od uvođenja u novi način dezifenkcije vode treba odprilike tri mjeseca da se izgubi neobičan miris, što je u našem slučaju riječ o mjesec do mjesec i pol dana. Ovim novim načinom dezinfekcije sa cijevi se skida biofilm sa cijevi, sluzavo onečišćenje, i zbog toga dolazi do određenog mirisa vode, a to se događa upravo na starijim cjevovodima i na cjevovodima gdje se voda manje troši- kazala je dir. Legčević te dodala da u  sklopu ovog postrojenja je i nadzorni upravljački sistem pomoću kojeg će moći iz grada vidjeti rad svih pumpi, sve što se događa u crpnoj stanici. Bit ćemo spojeni sa ostalim rezervoarima i imat ćemo uvid da li postoje negdje gubitci vode i da li se negdje dogodio kvar. Znači sve će biti kompjuterizirano pa već sad imamo mogućnost da iz kancelarija vidimo vodonadzornim upravljačkim sistemom koja pumpa radi, koliko crpi vode, koliko je kloriranje i sve ostalo.

Dražen Prša