Znanstvenik i zaljubljenik u Plitvička jezera Josip Movčan, utemeljitelj je aktivne i kreativne zaštite koja služi dobrobiti zaštićenog prostora, ali i čovjeka, vezanog uz suživot s tim prostorom

Ovaj zanesenjak Josip Movčan rođen je u Čakovcu prije 95 godina. Gimnaziju je završio u Zagrebu, a Šumarski fakultet zbog rata i neimaštine 1955. godine. Zapošljava se najprije u šumariji Fužine, potom u šumariji Mrkopalj te krajem iste godine odlazi raditi na Plitvička jezera na poziv ministra šumarstva. Cijeli svoj stručni rad u NP Plitvička jezera posvetio je zaštiti prirode i kreiranju posjetiteljskog sustava u kojem svaki posjetitelj ima pravo vidjeti i doživjeti sve ljepote prirode, ali je svojim posjećivanjem ne smije ugrožavati.

Josip Movčan koji je u Nacionalnom parku Plitvička jezera radio od 1958. do 1991. godine, najzaslužniji je za uspostavu današnjeg koncepta posjetiteljskog sustava nacionalnog parka. Posjetiteljski sustav nacionalnog parka sastoji se od ulaznih recepcija, staza, mostića te prijevoza vlakovima i brodovima. Najpoznatiji dijelovi posjetiteljskog sustava svakako su drveni mostići iznad vode uzduž cijelih jezera koje je Movčan osobno dizajnirao. Jedan od njegovih najboljih radova je drveni mostić na Velikim kaskadama čijom izgradnjom je stazu s vrha kaskada premjestio u podnožje tako da posjetitelji mogu u neposrednoj blizini uživati u žuboru stotina malih slapića preko sedrenih barijera.

Valja izdvojiti i kružnu stazu u kanjonu Korane koja je napravljena po njegovoj ideji i izgrađena 1979. godine. Staza je vodila od ulazne recepcije 1 vrhom kanjona Korane do spilje Golubnjače pa se potom serpentinama spušta u korito rijeke Korane gdje se drvenim mostićima uz rijeku i preko Prvog koranskog slapa i Sastavaka vraća na Donja jezera. Josip Movčan ostavio je u NP Plitvička jezera neizbrisiv trag i veličinu djela kojega nekad nismo niti svjesni.

L. O.