Crveni križ poziva starije i nemoćne da mu se jave radi dostave

Hrvatski crveni križ (HCK) izvijestio je da svojim dostavama potrepština starijim i nemoćnim osobama pokrivaju područje cijele Hrvatske, a onima koji  nisu od prije obuhvaćeni u njegov sustav pomoći da nazovu najbliži ured Crvenog križa kako bi bili uvršteni.

“Mi i inače to radimo, ali smo to sada proširili te smo objavili sve brojeve naših društava. Ako netko nije obuhvaćen znači da može nazvati da ga stavimo u taj sustav”, rekla je Hini glasnogovornica HCK Katarina Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako dostavom pokrivaju područje cijele Hrvatske, gdje će dostavljati osnovne životne potrepštine za starije i nemoćne, a to su lijekovi i hrana.

HCK je također izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba. U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

“Letci koje smo objavili nisu namijenjeni za nas, nego za druge, jer smo primijetili da se brojni građani samoorganiziraju i žele pomoći starijima i nemoćnima. Mi smo osjetili potrebu naglasiti da je važno voditi računa o načinu na koji se ta pomoć pruža”, objasnila je Zorić.

U uputama su htjeli pružateljima pomoći i starijima sugerirati kako da se adekvatno zaštite i sve obave sigurno.

Crveni križ inače ima program “Pomoć u kući” u kojem obilazi starije i nemoćne u svojem sustavu. Sada su program proširili jer im se počeo javljati veći broj ljudi.

Brojevi telefona svih društava HCK-a mogu se pronaći na sljedećoj poveznici.

Gospić Gospić, Perušić, Karlobag, Lovinac
info@hck-gospic.hr
Miroslava Kraljevića 2
53000 Gospić
053/572-851
053/572-851
Vlado Brkljačić

 

L.O./Hina