Meteoalarm izdao je danas crveno upozorenje za karlovačko i gospićko područje, te narančasto za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner, i sjevernu Dalmaciju.

Meteorolozi najavljuju obilan snijeg u gorju i nizinama, osim u Slavoniji.

Prema Meteoalarmu, na gospićkom području u četvrtak se očekuje više od 50 cm snijega, prema nekim najavama čak i 70 cm, te vrlo jak sjeveroistočni vjetar. Na karlovačkom području se također očekuje obilan snijeg.

Meteoalarm
Meteoalarm

Zimski uvjeti i danas

Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kiše u Dalmaciji vozačima HAK savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu.

Preporuka je da se u ovakvim uvjetima na put kroz zasniježena područja ne kreće bez zimskih guma, s obzirom da zimske gume nisu samo za snijeg već su na temperaturama ispod +7°c elastičnije, bolje prijanjaju, imaju veći broj šara i odvodnih kanala te bolje izbacuju veće količine suhog snijega, ali i snijega pomiješanog s vodom.

Danas od 12,00 sati ukinuti su zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb. Otvorena je za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar DC3 između Karlovca i Kikovice te DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

L.O./Meteoalarm