Žitelji Lovinca, Svetog Roka i okolnih mjesta naseljenih Hrvatima doživjeli su svoju Golgotu početkom Domovinskog rata. U rujnu 1991. našli su se u potpunom okruženju četničkih postrojbi kojima je pomagala tzv. JNA. Nakon višednevne neravnopravne borbe, bestijalnog razaranja i pogibje civila i branitelja, odlučeno je se preživjeli planinskim stazama Velebita prebace na slobdni teritorij.

Kako se ne bi prepustila zaboravu ova epopeja Općina Lovinac svake godine organizira koemoraciju i hodočašće pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Ove subote, 22. rujna mnogi će u znak sjećanja i štovanja žrtava onoga vremena poći stazama progonstva. Polazak je  u 7 sati s Malog Alana, a sveta misa održt će se u Egeljcu kod spomenika podignutom u znak sjećanja na stradalnike u Domovinskom ratu.

Krševitim stazama preko Velebita spas je tada potražilo preko tisuću ljudi. Odstupnicu su im čuvali dragovoljci-policajci. Većina mještana koji nisu htjeli ili nisu mogli na ovaj mukotrpni put ubijeni su, a nekima se niti  danas ne zna za grob. U zbjegu je bilo najviše starijih osoba koje su mlađi nosili na rukama i tako nakon dva dana stigli u Starigrad Paklenicu. Na širem području Lovinca u jesen 1991. nije ostala niti jedna cijela kuća. Podsjetnik na ovaj događaj priređuju Općina Lovinac i Udruga policajaca-dragovoljaca „Vila Velebita“.

O.L./M. S.