Da se ne zaboravi…

Prije 24 godine u selo Čanak upali su četnici tzv. Krajine. Dogodilo se to nakon tromjesečnog okruženja toma malenog sela. Uslijedio je prepoznatljiv scenarij „ugroženih Srba“-pljačka, palež i ubojstva. Tada je ubijeno 7 civila, dok je u borbama tijekom Domovinskog rata n tome području poginulo 30 hrvatskih branitelja. Tim žrtvama danas su se poklonili mnogi.

Vijenac na spomen-obilježje najprije je položio Milan Franić, osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, inače predsjednik veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“, zatim župan ličko-senjski Milan Kolić, također pripadnik „Vukova“. Slijedilo je izaslanstvo Općine Plitvička jezera koje je predvodio načelnik općine Boris Luketić sa suradnicima, članovi obitelji poginuli branitelja i surovo smaknutih civila Čanka. Na komemoraciju u Čanku svake godine dolaze dragovoljci iz Rijeke, zajedno sa članovima obitelji poginulih suboraca. Tijekom borbi za Čanak poginulo je 30 hrvatskih branitelja s područja Rijeke, Liburnije, Raba i Perušića. Nakon komemoracije u mjesnoj crkvi svetu misu predvodio je perušićki župnik vlč. Josip Štefančić.

Nakon što su zauzeli i razorili Čanak četnici su se nakon svega 5 dana morali povući pred protunapadom hrvatskih snaga,koje su na visovima oko sela dočekali „Oluju“. Čanak je nekoliko godina uoči rata imao oko 300 žitelja, dok ih je prema zadnjem popisu bilo svega 90.

H. J./Foto:N.Mraović