„Da se ne zaboravi“!

Jedno od najvećih iskušenja u novijoj povijesti lovinačkog kraja dogodilo se prije 25 godina. Cijelo podriučje našlo se u neprijateljskom okruženju i branitelji su s narodom donijeli odluku o izvlačenju iz obruča. Jedina staza spasa vodila je preko Velebita. Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić bio je tada hrvatski branitelj u redovima Policije.

-Noću 24. na 25. rujna krenuli smo od Egeljca preko Velebita i nakon dva dana smo stigli na prostor iznad Selina, Jasenica i Starigrada Paklenica. U zbjegu je sudjelovalo tisuću ljudi. Dio njih bile su stare i nemoćne osobe koje smo gotovo prenesli tijekom cijeloga puta. Noćili smo na jednom dijelu Velebita za koji smo bili sigurni da nas neprijatelj neće napasti. Puno su nam pomogli branitelji iz spomenutih mjesta. Čak su na obronke Velebita dolazili sa svojim konjima kako bi nam pomagali oko transporta teško pokretljivih starijih ljudi i njihove sirotinje. Stoga ćemo ovaj događaj nastojati oteti zaboravu i ove subote, 23. rujna. Hodočasnici će od 8 sati krenuti dijelom staza ovoga zbjega, od Malog Alana, Dušica, Svetog brda do Egeljca. Kod spomenika u Egeljcu organizirat ćemo od 17 sati svetu misu i komemoraciju za 38 poginulih civilila Lovinca i Svetog Roka, kao i za devet poginulih hrvatskih branitelja. Ova komemoracija nosi naziv „Da se ne zaboravi“, ističe načelnik Ivan Miletić.

Nakon ove junačke epopeje svi vojno sposobni muškarci vratili su se na položaje i nastavili borbu protiv agresora. Dio progranika smjestili su se u prihvatnim centrima u Karlobagu, Starigradu Paklenici, Ičićimna, u Zagrebu…

M. S.