Postalo je sasvim uobičajeno da u NP Plitvička jezera poslovnu godinu koja je kalendarski gledamo zamaknula u povijest, nazivaju rekordnom. I tako već dulje od dekade. Razgovor s glasnogovornikom ove ustanove Ognjenom Borčićem započeli smo s pitanjem što očekivati od godine koja je tek započela.

Glasnogovornik JUNP Ognjen Borčić
Glasnogovornik JUNP Ognjen Borčić

-Najlakše ću odgovoriti rečenicom:Ništa manje od onoga što smo ostvarili u 2015.! Kada ugostite 1.357. 000 posjetitelja, onda je manje-više puno toga rečeno. Dobar dio uprihodovanih sredstava reinvestirat ćemo u obnovu postojećih ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta i sadržaja, ali i u širenje naše ponude. Temeljna intencija ove uprave jest disperzija posjetitelja. Na to se veže plan upravljanja posjetiteljima, pri čemu ću spomenuti razvoj auto-kampova izvan zone nacionalnog parka. Ovdje se također misli i na rasterećenje najfrekventnijih turističkih mjeseci. Nisu „spinovi“ kada kažem da park turistički živi 365 dana u godini jer su nam otvoreni smještajni kapaciteti. Ovdje uvijek valja dodati dva bitna detalja: sigurnost posjetitelja i ekološku ravnotežu ovog prirodnog fenomena.
-Sve ovo rezultiralo je ukupnim povećanjem broja gostiju.
-Svakako. Danas npr. imamo oko 20% više posjetitelja, nego li u istom razdoblju prošle godine. To je sjajno jer smo i lani bili prezadovoljni zbog porasta broja gostiju u odnosu na zimu 2014. Predsezona i postsezona sve su bolje posjećeni dijelovi turističke cjeline. Upravo je to način disperzije i rasterećenja „špice“ turističke sezone. Doživljaj NP Plitvička jezera širok je pojam u svakom smislu, pa tako i u godišnjim dobima.
-Kako pojašnjavate bukvalnu poplavu gostiju s dalekog istoka?
-Tijekom dana ćete uz jezera susresti najviše posjetitelja parka s područja Kine, Japana, Taiwana, Južne Koreje… Ljudi iz tog dijela svijeta istinski su zaljubljenici u Plitvička jezera i žele biti ovdje u svakom godišnjem dobu. Najviše ih fascinira temeljni fenomen Plitvičkih jezera, fenomen sedre i sedrenih barijera. Čistoća vode i nezagađenost prirodnih staništa posebnost je koju također ističu kao razloge svojeg posjeta. To je magnet koji ih privlači. S druge strane mi u ugostiteljsko-smještajnom dijelu priče nastojimo zadržati visoku kvalitetu i profesionalnost, kao osnovne postulate struke. Daleki istok je jedno neiscrpno tržište. Rano je govoriti, ali vjerujem da smo započeli još jednu rekordnu poslovnu godinu, zaključio je glasnogovornik Ognjen Borčić.

H. J.