Dan bez poginulih u prometu

Foto:MUP

Republika Hrvatska je članica  Europske mreže prometne policije tzv. TISPOL – mreže koja je 2016. godine pokrenula preventivni projekt EDWARD – (European Day Without A Road Death). Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.

Projekt će se provesti danas, 19. rujna u 30 država Europe i svijeta. Započeo je 2016. godine, sudjelovala je 31 država i na dan održavanja akcije zabilježene su 43 smrtno stradale osobe što je za 39% manje nego 2015. godine. Lani se akciji  pridružila 31 država a u 16 država nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.  

Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 215 osoba je poginulo, a 1 868 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD-dan 2017. godine u Republici Hrvatskoj poginula je jedna osoba. TISPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te Srbija. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu, u zadano vrijeme. Provodi se deset akcija, iz nadležnosti rada prometne policije (teretna vozila i autobusi, brzina, alkohol i droga, pojas, distrakcija), a rezultati se unose u zadane obrasce, direktno na TISPOL-ovu web stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kaznena djela za čije provođenje se koriste vozila i ceste.

PULS/L. O.