Dan HBOR-a u Ličko-senjskoj županiji

   GOSPIĆ – Dan HBOR.a (Hrvatske banke za obnovu i  razvitak) obilježen je u Ličko-senjskoj županiji skupom koji je osim struke okupio mnoge zainteresirane poduzetnike. U dvorani KIC-a nazočne je pozdravila voditeljica Ureda HBOR-a Gospić Draženka Draženović-Kostelac najavivši sadržaj skupa. Osim pozdravnih riječi predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva  nazočnima se obratio župan Milan Jurković, a  u edukativnom dijelu skupa govorilo se o financiranju projekata seoskog turizma, zatim financiranju projekata malog i srednjeg poduzetništva, kao i o financiranju projekata zaštite okoliša.

    Govoreći o HBOR-u i nastojanjima da se ojača malo i srednje poduzetništvo, te pokrene seoski turizam u Lici Anton Kovačev je istaknuo kako je HBOR do sada  u Ličko-senjskoj županiji pomogao kreditiranje gospodarskih projekata u visini od milijardu kuna.

Nastavak ispod oglasa

-Od kada je prije 7 godina osnovan ured u Gospiću investirano je na ovim prostorima  500 milijuna kuna. Zadovoljni smo, ali smatramo da se može više. Zato i jesno danas ovdje i zahvaljujem se županu g. Milanu Jurkoviću i njegovim suradnicima koji se trude kako bi se ovdje stvorila još bolja poduzetnička klima. Znam da je to teško u ovim recesijskim vremenima, vremenima nesigurnosti. Ovo je vrijeme kada treba stvoriti uvjete za što veće korištenje predpristupnih fondova EU. Nadam se da će lički poduzetnici iskoristiti ove pogodnosti i „povući“ dobar dio tih sredstava i to upravo kroz unaprjeđenje seoskog turizma i poljoprivredne proizvodnje, rekao je A. Kovačev. Župan Milan Jurković je u svojem govoru istaknuo pomoć HBOR-a, ali i svjetliju budućnost koja bi mogla stići u Ličko-senjsku županiju kroz velike projekte.

-HE „Kosinj 2“ i Senj 2“ angažirat će naše poduzetničke snage, zaposliti naše sugrađane, rekao je župan. Riječ je o ulaganjima većim od 5 milijardi kuna, dakle o sredstvima koja će se itekako osjetit u ukupnoj poduzetničkoj klimi na ovim prostorima. Nakon prolaska auto-ceste u više sam navrata govorio o  važnosti toga projekta. Promjene su vidljive u svakom pogledu, a turizam i poljoprivredu često sam isticao kao temelj našeg razvoja. Ovdje se danas govorilo i o seoskom turizmu, pa stoga ovaj skup smatram izuzetno važnim. U  godinama iza nas puno smo toga naučili, puno toga pokrenuli, stvorili infrastrukturne uvjete za razvoj. Zato ne smijemo stati i od HBOR-a se puno očekuje. Naša Lička razvojna agencija (LIRA) pokrenula je preko 200 različitih projekata. Ipak, ništa ne ide preko noći i toga moramo biti svjesni. Zato s pravom puno očekujemo od svih novih ulaganja i projekata, zaključio je župan Jurković.

    Na jednoj od radionica govorio je Branimir Kardum, mladi poduzetnik iz Zagreba koji je  na Plitvičkim jezerima  pokrenuo prvo gospodarstvo s izraženom strategijom seoskog  turizma. Dio sredstava  za pokretanje ovoga projekta Kardum je dobio preko IPARD programa.

M. S.