Dan hrvatskih mučenika na Udbini ove godine slavi se 12. rujna

Od kada je izgrađena i posvećena 2010. godine Crkva hrvatskih mučenika u Udbini postala je mjesto hodočašća stotina tisuća vjernika iz cijeloga svijeta. Ovo se posebno očituje na Dan hrvatskih mučenika koji se svake godine obilježava uz dan tragične Krbavske bitke hrvatskog plemstva protiv turskih zavojevača koja se okončala podno Udbine 9. rujna 1493. godine.

Iz Gospićko-senjske biskupije potražili smo informacije vezane uz ovogodišnje hodočašće, koje će se održati u ozračju COVID-19. Sve poznate detalje ovogodišnjeg hodočašća s nama je podijelio biskupov kancelar preč. Mišel Grgurić.

Nastavak ispod oglasa

– Dogovoreno je da se Dan hrvatskih mučenika u Udbini ove godine obilježi 12. rujna, odnosno druge subote u mjesecu rujnu. Što se tiče aktualnih okolnosti oko koronavirusa mi ćemo se u tom smislu konzultirati i pridržavati odredbi Stožera civilne zaštite.

Budući se Križni put i Sveta misa održavaju u Udbini uvijek otvorenome, mislim da u tom preventivno-epidemiološkom smislu ne bi trebalo biti većih rekstrikcija. Ove godine propovjed i Svetu misu predvodit će krčki biskup Ivan Petanjak. Nadamo se da će unatoč svim ovim epidemiološkim okolnostima Dan hrvatskih mučenika na Udbini proteći prema planu, dostojanstveno kao i uvijek do sada, zaključio je preč. Mišel Grgurić.

Upiti vjernika vezani uz ovo 10. po redu, jubilarno hodočašće, u Udbini svakodnevno stižu iz cijele Hrvatske, država okruženja i Europske unije. Svake godine tisuće hodočasnika stižu u Udbinu.

Na sami Dan hrvatskih mučenika hodočašće uveličavaju hodočasnici, hrvatski branitelji, na motociklima. Mnogi među njima donose spomen-kamenje s uklesanim imenima stratišta iz šire regije na kojima su zvjerski likvidirani civili čiji je jedini krimen bio njihova vjera. U spomen-sobi ove crkve već se nalazi ogromni zid u koji su ugrađeni spomen-kamenovi, kao opomene i dokazi žrtvovanja i mučeništva tisuća ljudi za vjeru.

L.O./M.S.