Dan hrvatskih mučenika u Udbini

0

Tradicionalni Dan hrvatskih mučenika u Udbini proslavljen je danas dostojanstveno, uz nazočnost biskupa i izaslanika iz svih hrvatskih biskupija te nekoliko tisuća vjernika iz cijele Hrvatske i država okruženja. Ove godine svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Svečanu povorku do oltara nadomak Crkve hrvatskih mučenika predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.
U svojoj homiliji domaćin biskup Križić je istaknuo zahvalnost koju dugujemo mnogima znanim i neznanim mučenicima koji su nam darovali slobodu. Dan hrvatskih mučenika prigoda je da se sjetimo tih mučenika i iskažemo im zahvalnost uz molitve, rekao je između ostaloga biskup Zdenko Križić.

Tijekom propovijedi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u više je navrata ljudske sudbine kroz stoljeća usporedio s tragedijom braće Kaina i Abela, prvog biblijskog zločina kada je prolivena bratska krv.

-Sudbonosno je pitanje Kainu: gdje ti je brat? Dogodio se zločin, a Abel je prolio bratovu krv. Želio je to prikriti, ali nebo progovara, a Bog sve vidi. Zločin se ne može sakriti.
Kroz stoljeća prolivene su bujice ljudske krvi. Na ovome mjestu je 1493. u Krbavskom boju poginulo više od 10 tisuća hrvatskih branitelja. Poginuli su za domovinu, svoj narod i križ časni. Ipak, najokrutnije stoljeće s najviše žrtava jest prošlo, 20. stoljeće. Dogodile su se opake ideologije, a Bog pita „gdje ti je brat tvoj“? U Jasenovcu, na Bleiburgu, na Križnome putu, u Vukovaru, u mnogim jamama… Svi ti zločini sramota su za čovjeka i ljudski rod. Ova crkva na Udbini posvećena je svim tim mučenicima kroz stoljeća. Dopire li do nas pitanje: gdje ti je brat? Ti vapaji mučenika traže i našu zemaljsku pravdu i istinu. Ne traže li brojne žrtve iskop iz stotina jama i dostojan ukop?

Zar nas u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj toliko malo zanima gdje su nam braća poginula, kakva je bila njihova sudbina, zašto ih ostavljamo u jamama? Pravna država ima dužnost i pravo odgovoriti na vapaj svih žrtava, a osobito onih nevinih. Pitam se koliko smo pravedni prema žrtvama drugih ideologija i nacija? U svim civilizacijama žrtve u svim ideologijama trebaju imati pravo na svoje dostojanstvo. Treba li zato tehničkih mogućnosti, sredstava ili samo-dobre volje i humanosti? Koliko smo u duhu kršćanstva i u duhu Europskog parlamenta ozbiljno prihvatili obilježavanje Dana žrtava totalitarnih režima svih stabala koja donose te otrovne plodove. Koliko smo učinili za te žrtve, ili sve prepuštamo Kainu, upitao se tijekom propovijedi biskup Marin Barišić.

Na današnje euharistijsko slavlje mnogi bajkeri, članovi MC „Croatia“, sa sobom su donijeli isklesano kamenje sa natpisima stratišta II. svjetskog rata i poraća, kao i Domovinskog rata, s imenima lokacija gdje su stradale nevine civilne žrtve.

Tijekom svečanosti Dana Hrvatskih mučenika pjevao je zbor s članovima većine župa iz Gospićko-senjske biskupije pod ravnanjem Ivana Prpića Špike. Vjernici su na Udbinu hodočastili iz gotovo svim hrvatskih biskupija. Među njima bio je i župan ličko-senjski Ernest Petry, uz domaćina načelnika Općine Udbina Josipa Seučeka.

L.O.