Modzzak/Wikipedia

Mjesto Saborsko nestalo je u plamenu i mržnji  koja se sručila na ovo mjesto od prvih dana Domovinskog rata. Dugotrajna agonija, stalno neprijateljsko okružene, tisuće topničkih projektila  i brojni poginuli branitelji i mještani  zaokružili su tu kalvariju na današnji dan  1991. godine.

Prvi napadi su počeli početkom kolovoza 1991. godine, u vrijeme kada se mnogima rat činio kao daleka i neshvatljiva zbilja. Kao i u većini ovakvih sumornih ratnih priča, mjesto su napali obližnji susjedi iz Ličkih Jasenica i Plaškog. Smetalo im je hrvatsko Saborsko, smetala im je i sama pomisao da u tzv. Krajini žive Hrvati. Branitelji Saborskog su dulje od tri mjeseca bili  u povremeno potpunom okruženju, odolijevali  su žestokim napadima tenkova, zrakoplova, topništva i pješaštva. U Saborskom je ubijeno 48  ljudi, mahom starijih osoba. To nije konačna tragična bilanca jer se neki još vode kao nestali.  Četnici su do temelja opljačkali 350 gospodarstava, a kasnije ih zapalili ili razorili eksplozivom.

Saborsko se nakon Oluje opet osovilo na noge. Obnovljena je većina kuća, ali ljudske gubitke nitko nikada neće moći vratiti. Općina Saborsko brojila je na početku Domovinskog rata 1501 žitelja, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Zadnji popis stanovništva govori o 632 stanovnika, ali je taj broj u stvarnosti svakako puno manji. Poradi komparacije  i surove statistike valja napomenuti da je Saborsko 1931. godine  brojilo više od 4 300 duša.

M.Smolčić