Općina Lovinac, u suradnji s Udrugom proizvođača ličkog krumpira te udrugom „Banica“, organizira drugi po redu „Dan ličkog krumpira“, 27.rujna 2014. godine u Domu kulture u Lovincu. Poznato je da je lički krumpir potporom općine i inicijativom lokalnih zadrugara zaštićen kao proizvod s geografskim podrijetlom te kao takav, uz kvalitetu svog sastava i kvalitetu zemljišta na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu te tržištu Europske unije.
Namjera manifestacije jest promocija ličkog krumpira, motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom te obogaćivanje turističke ponude općine koju u konačnici želimo brendirati kao općinu ličkog krumpira.
Osim brojnih izlagača lokalnih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira opreme za proizvodnju i navodnjavanje, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu održat će se i gastro manifestacija koju predvodi ugostiteljska škola iz Korenice spravljajući isključivo jela od krumpira.
U kulturnom dijelu programa nastupat će HKUD Vrilo iz Lovinca igrokazima, plesom i pjesmom. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu slika autora Stjepana Bićana na temu „Cvijet krumpira“ koja je napravljena prema autorovom sjećanju na djetinjstvo i majku, te će moći sudjelovati u izboru najtežeg i najneobičnijeg krumpira i brojnim drugim aktivnostima.
D.P./K.S.
0