Dan narcisa jer je zdravlje najvažnije!

0

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, u suradnju s Domom zdravlja Gospić, Udrugom žena izliječenih od ove bolesti „Vile za Liku“ i Općom bolnicom Gospić, već tradicionalno obilježava Dan narcisa posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke. Ovim povodom na Gradskoj tržnici Gospić okupili su se svi sudionici ove akcije kako bi upozorili na važnost prevencije i ranog otkivanja ove bolesti. Direktorica ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ružica Čanić obratila se novinarima i definirala glavne značajke ove kampanje.

-Svake godine 24. ožujka organiziramo javnozdravstvene preglede i kampanje kako bismo ukazali na važnost prevencije koja se redovnim odlascima na mamografiju ova bolest rano otkriva. Rak dojke se na taj način prevenciojom otkriva u ranom stadiju. Mamografijom su obuhvaćene sve žene, a po odluci Vlade RH pregledi su obavezni za žene u dobi od 50 do 69 godina. Zabrinjava nas podatak da se u zadnje vrijeme ova bolest otkriva kod sve mlađih žena. Ima li što važnije od zdravlja? Mislim da nema i prevencija u ovom slučaju znači spasiti život. Naša bolnica u Gospiću dobila je sofisticiranu opremu i vjerujem da će žene na ovim prostorima biti sve zdravije, istaknula je dr. Ružica Čanić i zasebno pohvalila angažam članica Udruge „Vile za Liku“.  Stalnu potporu ovoj kampanji daje i Ličko-senjska županija. Danas je na štandu povodom Dana narcisa bio i župan dr. Darko Milinović.

Oglas

-Podaci koji upozoravaju jest da samo prošli mjesec od raka dojke  u Hrvatskoj oboljelo 217 žena. Lani je od te bolesti umrlo čak 90 žena i po tim smo rezultatima u europskom dnu. Ove strašne brojke sve nas obvezuju da motiviramo žene kako bi što više pazile na svoje zdravlje. Dijagnostika u OB Gospić je sve naprednija i sofisticiranija i nema razloga  priojeći doista kratak put do te ustanove kako bi se izvršio pregled. Pregled koji može spasiti život, naglasio je župan dr. Darko Milinović koji se svake godine priključuje ovoj kampanji.

M.S./N. M.