Dan općine: Karlobag se gradi i razvija

KARLOBAG – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  kod centralnog križa na groblju sv. Karla započelo je obilježavanje Dana općine Karlobag.

Uz Dan općine i blagdan zaštitnika Karlobaga sv. Karla Boromejskog održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je vodila predsjednica Lucija Tomljenović.

Nastavak ispod oglasa

Nabrajajući neke od uspjeha Općine, zamjenik načelnika Boris Smojver je istaknuo kako je glavni cilj bio sanirati sva zaduženja i obveze preuzete od prošle vlasti, nažalost na uštrb plana razvoja općine, ali ni u kojem slučaju na štetu mještana.

Smojver je podsjetio kako gotovo nema studenta ili srednjoškolca koji ne prima stipendiju Općine, te kako je u protekle tri godine isplaćeno 360.000 kn za navedene stipendije.

Da Općina brine o mladim obiteljima i natalitetu pokazuju naknade za novorođenčad u iznosu od 4500kn za prvorođenče, 7500 za drugo i 9000 kn za treće.

Za asfaltiranje nerazvrstavnih cesta utrošeno je milijun kuna, a dodatnih pola milijuna u njihovo uređenje. Najveći projekt ove vlasti su tržnice Karlobag u čiji je završetak uloženo 2.8 milijuna kuna.

Turizam kao faktor razvoja i u ova krizna vremena iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Ova turistička sezona na karlobaškom području bila je rekordna što je rezultiralo s 180.000 noćenja.

Prema riječima zamjenika načelnika jedan od glavnih zadataka Općine je izgradnja vrtića sa jaslicama u naselju Pričac koji će sa kapacitetom od 60 djece predškolskog uzrasta i sa jaslicama za 40 djece zadovoljiti smještaj za najmlađe.

Pozdravljajući vijećnike, uzvanike i goste, načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović  prisjetio se svih koji su dali svoje živote za buduće naraštaje..

– Naše su misli i danas usmjerene prema budućnosti, koja nam se ponekad čini neizvjesnom, teškom i punom različitih problema.. Povijest nas uči da smo uvijek bili najjači kad je bilo najteže, vjera nas naša snaži i okrepljuje novim nadahnućima, a naše zajedništvo zalog je naše opstojnosti i pobjede koja tek slijedi, kazao je načelnik Tomljenović.

U ima Županije Dan općine je čestitao zamjenik župana Ivica Mataija, koji se zahvalio na svemu što je Općina Karlobag učinila za razvoj Ličko-senjske županije.

– Općina Karlobag je danas jedna od financijski najstabilnijih općina u županiji, koja je stvorila okvir za razvoj koji će omogućiti demografsku obnovu ovoga kraja, hvala vam za to, kazao je Mataija.

Na kraju svečane sjednice Općinskog vijeća dodjeljene su nagrade…Godišnja nagrada pripala je šahovskom klubu Karlobag, zahvalnica je pripala poduzeću “Lika ceste” cestarija Karlobag, dok je posthumno dodjeljena zahvalnica Marijanu Vrbanu za razvitak turizma u Karlobagu.

Obilježen Dan Osnovne škole Karlobag

U sklopu obilježavanja Dana Općine Karlobag, svečanim otkrivanjem Loga EKO škole Karlobag obilježen je Dan Osnovne škole Karlobag. Logo-mozaik s motivom hobotnice koja u jednom kraku drži degeniju izradio je akademski slikar Sergije Mihić sa školskom djecom. Mozaik predstavlja simbol Velebita i čistoće.

L.O.