Lovinac – općina koja krupnim koracima ide naprijed

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja podignutom u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Lovincu je jutros započelo obilježavanje Dana općine Lovinac. Nakon toga je uslijedila sveta misa u crkvi sv. Mihovila.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Lovinac i ove je godine okupila brojne uzvanike među kojima su bili i saborski zastupnik Marijan Kustić, župan Darko Milinović te gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina. Predsjednik Općinskog vijeća Josip Vrkljan pojasnio je zašto je upravo 4. kolovoza odabran za Dan općine.

Nastavak ispod oglasa

“Tad je u veličanstvenoj vojnoj operaciji Oluja oslobođena općina Lovinac i velik dio Hrvatske. Četiri godine općina Lovinac bila je okupirana od velikosrpskog agresora i mi smo uvjereni da nema boljeg dana za obilježavanje Dana općine od ovoga. Tijekom velikosrpske agresije stradalo je 38 civila i 9 hrvatskih branitelja. Svi oni su utkali svoje živote u temelje Hrvatske i zato nek im je vječna slava i hvala. Ove godine slavimo i 25 godina od osnivanja Općine Lovinac. Sretan nam svima Dan općine Lovinac, i nek nam živi Općina Lovinac i domovina Hrvatska” kazao je Vrkljan.

Načelnik Općine Lovinac Ivica Miletić također se osvrnuo na Domovinski rat i akciju Oluja u kojoj je oslobođena ova općina.

“Uz ponos i slavu uz veličanstveni kolovoz 1995. vezan je i tragični 5. kolovoz 1991. kada su pobunjeni Srbi iz Raduča i njihovi istomišljenici iz okolnih mjesta upali u polje Šarića i odveli i mučki ubili pet naših sumještana. Svjesni čuvanja značaja naše povijesti i istine o Domovinskom ratu kao i štovanja žrtve hrvatskih branitelja obvezali smo se obilježavati sve dane i događaje iz naše novije povijesti stoga smo u prvim danima naše vlasti dali obnoviti i urediti spomenik u polju Šarića.” kazao je Miletić istaknuvši kako je Općina dala urediti i spomenik u Svetom Roku.

Miletić je kazao kako je ravnateljici Osnovne škole Lovinac Mariji Tonković i školskom odboru preloženo da se ime Osnovne škole Lovinac promjeni u ime Osnovna škola Milana Sekulića Lovinac, po imenu bivšeg prosvjetnog djelatnika i hrvatskog branitelja koji je život izgubio 5. kolovoza 1991.

“Značajnim sredstvima iz općinskog proračuna i uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koje nam je za tu namjenu odobrilo 303 tisuće kuna izgradili smo i uredili dječje igralište preko puta Doma zdravlja. Odmah po preuzimanju vlasti krenuli smo u otvaranje dječjeg vrtića koji smo vlastitim sredstvima gotovo priveli kraju. Pratili smo natječaje i javne pozive te smo se u veljači prijavili na natječaj Ministarstva demografije s kojim smo 17. srpnja potpisali Ugovor o dodjeli 295 tisuća kuna koje su nam neophodno potrebne za završenje i otvorenje vrtića…” kazao je.

Ova proračunski skromna općina omogućila je besplatni obrok svim đacima, besplatni prijevoz osnovnoškolcima do osnovne, a srednjoškolcima do srednje škole u Gospiću. Roditeljima čija se djeca školuju izvan Ličko-senjske županije Općina svaki mjesec pomaže sa po 300 kn, dok svaki sudent iz ove općine prima stipendiju u iznosu od 700 kn. Općina Lovinac prošle je godine u jednom od najvećih projekata uredila jezero u Svetom Roku koje je dobilo potpuno novi izgled.

Na kraju svoga govora, načelnik Miletić se zahvalio suradnicima, direktorima javnih poduzeća, općinskim vijećnicima i prethodnicima na svemu što su napravili za Općinu Lovinac.

“Posebno se želim zahvaliti g. Goranu Štroku na čvrstom hodu u otvaranju centra elitnog turizma u Rasoji. Nadam se da će ovaj projekt promjeniti sliku općine Lovinac i Ličko-senjske županije. Na kraju se želim zahvaliti županu Milinoviću i svim županijskim službama koje su sudjelovale u izradi dokumentacije za ovaj projekt kao i za sve ostale potpore koje je općina dobila od županije” zaključio je Miletić te svim okupljenima čestitao Dan općine Lovinac, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja.

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović od kad je preuzeo funkciju ovu općinu je posjetio desetak puta.

“Lovinac simbolizira Hrvatsku u malom. Jotan i vaš načelnik Miletić su bili zapovjednici specijalne policije. Možemo li dobiti jaču snagu i ponos i odgovor onima koji možda i danas ne žele Hrvatsku. Nedajmo onima koji i danas Hrvatsku žele prikazati u nekom drugom smjeru. Kad se pojavio onaj nacionalno ponos u Zagrebu na nakon prvenstva, i tada se drznu neki reći da je to bio tihi pokušaj ustaškog državnog puča. Svi vi na izborima određujete hoće li takvi određivati državnu politiku. Bio sam na mnogo svečanih sjednica, al kad se hrvatska himna svirala, svi ste je ovdje pjevali. Ima li većeg ponosa? Zato hvala načelniče i predsjedniče vijeća i fra Labroviću vama. Kad sam došao ovdje sreo sam mnogo prijatelja. Zahvaljujem se Hrvatima koji su zbog komunističkih zločina morali bježati, i ta iseljena Hrvatska je naša snaga. Danas kada s ponosom kažeš da si Hrvat, ispada kao da si nekakav nacionalista. Odavde iz Lovinca želim reći i pozvati sve koji svoju domovinu u srcu doživljavaju kao Hrvatice i Hrvati neka je sa nama zajedno grade…Županija će nastaviti voditi brigu za ovu općinu. U prošloj godini smo kroz decentralizirana sredstva u ovu općinu uložili 3 milijuna kuna, a u idućoj godini ćemo imati jaču financijsku snagu..Zbog politike Zorana Milanovića naslijedio sam i ja i Milan Kolić dug koji će zahvaljujući racionalizaciji i poreznoj politici ove vlade biti vraćen. Budite ponosni na ovaj kraj, na svoju državotvornost i krenimo dalje graditi Hrvatsku preko ove općine.” kazao je župan Milinović.

Svečanost proslave Dana općine Lovinac nastavlja se večeras od 20 sati kada u KIC-u Lovinac nastupa HKUD-a Široka Kula.

Za subotu, 4. kolovoza najavljeno je polaganje vijenaca kod spomenika u Egeljcu s početkom u 9 sati. U večernjima satima će se na nogometnom igralištu u središtu Lovinca održati koncert TS „Krajcar“.

H.J./foto N.M.