Nizom aktivnosti koje su započele još 25. svibnja, a današnjom svečanom priredbom u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac proslavljen je Dan osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“ Otočac.
Tom prigodom v.d. ravnateljica osnovne škole Renata Hodak pozdravila je nazočne, kako iz Županije, Grada Otočca, djelatnike škole, učenike i građane Grada Otočca te tom prigodom kazala:

v.d.ravnateljica Renata Hodak
v.d.ravnateljica Renata Hodak

„Najveće bogastvo koje imamo su učenici i učitelji. Ulažemo u njihovo znanje i napredovanje. U budućnosti planiramo modernizirati proces i standard odgojno obrazovnih metoda, osigurati protočnost informacija, uvesti novi pristup kroz timski rad i uključivanje roditelja u sve faze rada. Nastaviti stručno usavršavanje, poboljšati sigurnost i eliminirati nasilje u školi i izvan nje te obnoviti materijalno tehničke uvijete za rad. Usmjereni smo na suradnju i uključenost svih, svima čestitam Dan škole i želim uspjeha za završetak ove školske godine“.
Govoreći o osnovnoj školi istaknula je podatke po kojima škola ima 694 učenika, uključujući Matičnu školu i 10 Područnih škola, 129 zaposlenika, 4 pomoćnika u nastavi i dvije pripravnice. Tijekom ove školske godine formirana su 62 razredna odjela, brojne su izvan nastavne aktivnosti u koje je uključeno 474 učenika te brojne izvan školske aktivnosti u koje je uključeno 212 učenika. .
Tom prigodom v.d. ravnateljica Renata Hodak izdvojila je uspjehe koje su ostvarili učenici i mentori na županijskim natjecanjima osvojivši prva mjesta, iz geografije Gabrijela Oreškovića (5. razred Otočac) sa mentorom Ivanom Gomerčićem, iz likovne kulture Magda Bobinac (8.razred Ličko Lešće) sa mentorom Stanislavom Ninićem, iz njemačkog jezika Mateo Majer (8.razred Švica) sa mentoricom Jelenom Biljan, iz hrvatskog jezika Antonija Orešković (7. razred Otočac) sa mentoricom Dragocjenkom Bilović, iz tehničke kulture, područja robotike Goran Kranjčević (7. razred Ličko Lešće) te kategorije robotsko spašavanje žrtve Fabijana Oreškovića (8. razred Ličko Lešće) sa mentorom Igorom Naprtom, iz Lidrana za državnu smortu Sara Banić (7. razred) sa mentoricom Dragocjenkom Bilović.
Uz javna priznanja učenicima povodom Dana škole za postignute uspjehe na državnim, završnim i polu završnim natjecanjima, priznanja su primila i mentori Igor Naprta, Suzana Bižanović, Antonio Rudelić i Josip Laškarin.
U ime predsjednika Županijske skupštine Ličko senjske nazočnima se obratio Branislav Šutić, ujedno i predsjednik ŽO za školstvo, koji je istaknuo da će učiniti sve kako bi se opremile Područne škole te uključila socijalna komponenta.
„Mi trebamo učiniti sve kako bi nastavili sa razvojem škole, sa logističkim djelom. Cijela infrastruktura koja je učinjena u novijoj hrvatskoj povijesti učinjena je zahvaljujući prvom gradonačelniku Otočca Draženu Bobincu i bivšem ravnatelju Kostelcu. Moramo pratiti nove trendove, novo vrijeme, i ulazak Hrvatske u EU otvara nove mogućnosti, što znači da škola mora biti u trendu, jer škola mora uz temelj obrazovanja stvarati nove vizije, nove programe i nove projekte. Ja zaista želim da osnovna škola Otočac, kao najveća škola u Županiji u narednom razdoblju proširi dvoranu, da se odgovori na nove izazove, na novu reformu školstva koju predlaže ova Vlada sa devet godina osnovnog školstva, tako da mi ne možemo dozvoliti da se nespremno dočeka taj dio i dozvoliti da prođe pored nas, no za sve to moramo stvoriti preduvjete“ kazao je Branislav Šutić.
Čestitajući Dan škole učenicima, djelatnicima i roditeljima župan Ličko senjski Milan Kolić naglasio je da je PŠ Švica stavljena u plan i program ulaganja. Spomenuo je i problem smanjenja broja učenika u našim školama kazavši:

Župan LS Milan Kolić
Župan LS Milan Kolić

„U odnosu na prošlu školsku godinu, ove godine broj učenika u osnovnim školama u Ličko senjsko županiji smanjen je za 124 učenika, a u osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana manje je 20 učenika, a to su poražavajući, ne samo statistički nego i životni rezultati. Procesom decentralizacije, koji je započeo 2011. godine, gradovi i Županije preuzeli su obvezu i odgovornost da obrazovanje učine kvalitetnijim. Tako su sredstva od 2012. godine do danas za školstvo u našoj Županiji smanjena za 5 milijuna kuna, što je utjecalo da smo odustali i od nekih kapitalnih ulaganja. U rješavanje problematike u školstvu Ličko senjska županija uključena kroz Zajednicu Županija, koja nadležno ministarstvo ukazuje na probleme financiranja školstva, posebno na probleme s kojima se Županije kao osnivači susreću u financiranju prijevoza učenika. Vjerujem da će nadležno ministarstvo prepoznati inicijative Zajednice hrvatskih županija za zajedničko rješavanje problema, kako bi se stvorio sustav koji će omogućiti kvalitetno školovanje svim učenicima pod jednakim uvjetima. Vrijeme u kojem danas živimo, vrijeme tržišnoga gospodarstva, razvoj informacijskih tehnologija, zahtijeva brže i učinkovitije prilagođavanje pojedinaca i cijeloga društva tako i samih škola. S obzirom na smanjenje sredstava, priliku tražimo u prijavi projekata prema fondovima EU. Projekt Pomoćnici za učenike s poteškoćama, u okviru kojega su LSŽ odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1,1 milijuna kuna, kroz kojih je zaposleno 17 pomoćnika u nastavi za 19 učenika, u 8 škola kojima je LSŽ osnivač. Raduje nas da nam je partner u projektu i OŠ Otočac u kojoj su zaposlene 4 osobe koje pružaju neposrednu pomoć za 4 učenika s poteškoćama. Čestitam OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac, koja se osim Gimnazije Gospić i OŠ Perušić našla među tri škole iz naše Županije koje su od ukupno prijavljenih 750 škola iz cijele RH, odabrane u projekt e-škola. Na taj način škola će dobiti mogućnost u svoj obrazovni i poslovni proces uvesti nove informacijske i komunikacijske tehnologije. “ – kazao je župan Ličko senjski Milan Kolić.
Upriličen je i kulturno-umjetnički program na kojem su se predstavili učenici te zbor GPOU Otočac.
Dražen Prša