Centar za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce ustanova je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čija je djelatnost pružanje socijalnih usluga djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja i bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te biološkim, posvojiteljskim i udomiteljskim obiteljima. Osim u sjedištu Centra u Selcu, usluge se pružaju u Novom Vinodolskom, Crikvenici, Rijeci, te uskoro u Brinju.

Krajem prošle godine s Općinom Brinje sklopljen je Ugovor o korištenju prostora u Frankopanskoj 36 na vremensko razdoblje korištenja od deset godina u svrhu pružanja izvaninstitucijske socijalne usluge poludnevnog boravka kojom se osigurava zadovoljavanje životnih potreba djece i mladih u dobi od 7 do 18./21 godinu. Razvoj socijalne usluge poludnevnog boravka u Brinju u skladu je s potrebama lokalne i regionalne zajednice, a  radi se o preventivnom programu koji uključuje usluge stručnih suradnika: psihologa, socijalnih radnika, defektologa, logopeda i odgajatelja koji će u individualnom pristupu svakom pojedinom potencijalnom korisniku utvrditi koji oblik pomoći je potreban navedenoj obitelji. Pokretanje ovog tipa socijalne izvaninstitucijske usluge događa se po prvi put u Ličko-senjskoj županiji te je Općina Brinje prva prepoznala važnost pružanja socijalnih izvaninstitucijskih usluga svojim građanima.

Iščekujući rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka nadležnog Ministarstva, u petak 19. svibnja 2017. godine održan je dan otvorenih vrata usluge poludnevnog boravka koja se planira provoditi u Frankopanskoj 36 u Brinju. Novouređene prostorije u Frankopanskoj ulici imali su prigodu pogledati roditelji i djeca iz OŠ Luke Perkovića te okupljeni građani.

Sve nazočne pozdravili su načelnik Brinja Zlatko Fumić i ravnatelj Centra „Izvor“ iz Selca Nikica Sečen, a u prigodnom programu sudjelovala su djeca iz poludnevnog boravka u Selcu i učenici Osnovne škole Luke Perkovića u Brinju koji su okupljenima pokazali kako znaju glumiti, recitirati, pjevati i plesati.

L.O.