Dan planeta Zemlje u NP Plitvička jezera

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy sastala se danas na Dan planeta Zemlje u Nacionalnom parku Plitvička jezera s predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave zaštitom okoliša i prirode.

Ministrica Holy i njezini pomoćnici Davor Škrlec i Nenad Strizrep s predstavnicima udruga razgovarali su o novim programima Ministarstva u području zaštite okoliša te o prijedlozima novih Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti okoliša te Zakona o zaštiti prirode.

Nastavak ispod oglasa

Predstavnike udruga upoznali su s glavnim novinama ta tri nova zakona te ih pozvali da iznesu svoje prijedloge i sugestije jer se prijedlozi tih novih zakona nalaze u javnoj raspravi.

Ministrica Holy najavila je promijene da Savjet za zaštitu okoliša i održivi razvoj više ne bude ‘debatni klub nego da sudjeluje u operativnom kreiranju mjera politike održivog razvoja’.

‘I zbog toga će budući savjet imati eksperte iz područja obnovljivih izvora energije, zelenog transporta, biološke raznolikosti, očuvanja mora, zaštite voda. Znači, bit će birani temeljem svojih kompentencija kako bi mogli operativno razrađivati mjere za provedbu politike održivog razvoja, odnosno, nadogradnju dokumenata zelenog razvoja Hrvatske i strategije održivog razvitka Republike Hrvatske’, istaknula je.

Ministrica zaštite okoliša i prirode izvijestila je da je prva mjera koja se tiče ‘ozelenjavanja transporta’ u većem dijelu već završena te će biti prezentirana Vladi RH i Ministarstvu financija s obzirom da se trošarine nalaze u njihovoj nadležnosti.

‘Nadam se da ćemo i nešto po tom pitanju napraviti s obzirom da je promet već cijeli niz godina najveći zagađivač zraka u Hrvatskoj’, naglasila je ministrica Holy.

Također je rekla kako je jako nezadovoljna funkcioniranjem temeljne baze podataka informacijskog sustava, odnosno Agencije za zaštitu okoliša te kako će zbog toga inzistirati da Agencija za zaštitu okoliša doista postaje temeljni instrument u kojem će se nalaziti sve baze podataka vezane uz sve sastavnice okoliša.

Istaknula je kako već sada imaju jako puno podataka o stanju okoliša, međutim, postoje dosta veliki problem s povlačenjem baza iz drugih tijela javne vlasti. Tako se događa da država plati izradu određenih baza podataka, međutim, oni koji su radili te baze naplaćuju ponovno korištenje tih podataka.

‘To je nešto vrlo neobično i nedopustivo’, ustvrdila je ministrica Holy. Rekla je da se jako puno baza nalazi u vlasništvu Ministarstva znanosti jer su rađeni određeni znanstveni projekti.

‘Vjerujem, da kada ćemo imati uređene baze podataka i kada će se izrađivači studija utjecaja na okoliš moći jednostavno koristiti podatcima koji postoje u toj bazi, onda će biti mogućnost manipulacije znatno manja, nego kada oni rade svoja vlastita istraživanja za određene studije’, kazala je Holy.

Dodala je da ima jako puno posla u sređivanju stanja u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agenciji za zaštitu okoliša i Državnom zavodu za zaštitu prirode kako bi sve te sektorske institucije Ministarstva doista provodile politiku zaštite okoliša i prirode Ministarstva. Zbog toga je uvedeno da ljudi koji su na čelu tih institucija, obavezno moraju biti nazočni na kolegijima u Ministarstvu kako bi bili informirani.

Sastanak je nastavljen raspravom u kojoj predstavnici udruga postavljaju pitanja i iznose svoje primjedbe i prijedloge ministrici Holy i njezinim pomoćnicima. Po završetku sastanka predviđene su izjave za novinare.

Na ulazu u hotel Jezero u kojem se održava sastanak ministricu Holy dočekao je ravnatelj javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera Branislav Šutić te izrazio zadovoljstvo što se sastanak održava u tom Nacionalnom parku.

HINA/Foto:R. Labrović