Povodom međunarodnog dana primalja koji se obilježava 05. svibnja u OB Gospić priređeno je obilježavanje i 70.godišnjice ovog velikog dana za zdravstveni sustav RH. Vezano uz ovaj dan ravnateljica OB Gospić mr. Sandra Čubelić je istaknula:

-Posao primalje je jednako plemenit koliko i stresan, obzirom da one zajedno sa liječnikom ginekologom brinu o dva života – majčinom i djetetovom prilikom rađanja. Obilježavanju je uz primalje zaposlene u OB Gospić kojih je 13, na čela je sa zamjenicom predsjednice Hrvatske komore primalja PV Ličko-senjske županije, primalje Ivane Orešković ( predsjednica HKP PV Ličko-senjske županije Jelena Biljan nije bila u mogućnosti nazočiti današnjoj svečanosti) i glavna sestra Odjela ginekologije i porodništva primalja Slavica Adžija, voditeljica Odjela dr. Mirjana Pećina i dr. Mirjana Vrkljan Radošević, naglašava mr. Sandra Čubelić.

Ravnateljica je pozdravila sve prisutne i pri tom naglasila važnost ovog plemenitog zanimanja, cijeneći trud vrijednih primalja zaposlenih u OB Gospić u kojoj unazad 10 godina nije zabilježen pad broja novorođene djece, dapače 2021.godine iskazan je ukupno najveći broj novorođenčadi od Domovinskog rata – 277 ( 2020.g-256, 2019.-252…) Tijekom zadnjih pet godina dva puta se dogodio tzv. Baby boom, kada je istovremeno u rodilištu boravilo po 11 novorođenčadi. Tijekom 2021. godine donacijom Rotary cluba Gospić dobili su tzv. „Rajski plin“, koji olakšava budućim majkama da se lakše nose sa teškoćama poroda, organiziran je mjesečni Tečaj za trudnice, također prateći suvremene smjernice omogućen je boravak oca pri porodu, a novorođenčad rođena u ovom rodilištu imaju omogućen probir sluha, probir na srčanu grešku kao i ultrazvučni probir mozga i razvojnog poremećaja kuka što ovu ustanovu stavlja među najsuvremenija rodilišta. K tome je ovo rodilište i „Rodilište prijatelj djeteta „ od 2008.godine, tu hvale vrijednu titulu im je dodijelio UNICEF i uspjeli su je zadržati do danas.

L.O.