Hrvatski zavod za javno zdravstvo devetu godinu za redom obilježava 14. studenoga, Svjetski dan šećerne bolesti, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije IDF (International Diabetic Federation). Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“. Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili  povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Svim ženama sa šećernom bolesti je potrebno osigurati pravodobno i dostupno liječenje i obrazovanje kako bi se smanjili štetni učinci bolesti. Brojke koje je nedavno iznio IDF više su nego li zabrinjavajuće.

-U svijetu od šećerne bolesti boluje 199 milijuna žena, od toga su dvije od pet u reproduktivnoj dobi, njih više od 60 milijuna.

-Šećerna bolesti je deveti uzrok smrti žena (2,1 milijuna godišnje).

-Žene sa šećernom bolesti imaju 10 puta veći rizik od razvoja akutne koronarne bolesti.

-Procjenjuje se da je 16 posto trudnica (oko 21 milijun) protekle godine imalo gestacijski dijabetes: prema predviđanjima će polovica njih razviti dijabetes u narednih pet do deset godina.

Kakva je situacija po pitanju broja pacijenata koji boluju od ove podmukle bolesti na prostorima Ličko-senjske županije? Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Opće bolnice Gospić je Ivanka Krmpotić, dr.med.spec.internist-dijabetolog. Ova ugledna liječnica govori o cca. 3600 dijabetičara na ovim prostorima, uz opasku kako je taj broj zasigurno i puno veći. Problem je, ističe, u tome što mnogi pacijenti nisu niti svjesni da boluju od dijabetesa jer ova bolest u ranoj fazi ne daje alarmantne simptome. Odlazak liječniku jedini je način da bi se kontroliralo zdravlje.

M.S.