Danas je Teslin rođendan

Nikola Tesla, genij svjetskog ugleda, rođen je prije točno 159 godina u Smiljanu pored Gospića. Memorijalni centar „Nikola Tesla“ priredio je tim povodom nekoliko sadržaja, uz cjelodnevni besplatan ulaz posjetiteljima. U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma održana je Dječja radionica u suradnji s Dječjim vrtićem „Pahuljica“ iz Gospića. Djeca su najprije posjetila Teslinu rodnu kuću i upoznala se s nekim detaljima njegovog života i stvaralaštva, da bi poslije toga crtežima i porukama prezentirati svoje utiske. U konferencijskoj dvora centra otvorena je izložba radova skupine umjetnika okupljenih u likovnoj koloniji Moto kluba „Crazy Wolfs“ „Pogled, pokret, dodir, stisak“. Uz najuspješnije radove na platnu, svoje je instalacije izložio i riječki umjetnik ličkih korijena Željko Kranjčević-Winter. Posebnu pozornost posjetitelja izazvala je instalacija Nikice Jelića, predsjednika Udruge likovnih umjetnika „Lika“ iz Gospića. Jelić je pomoću kuglica stiropora ovješenim na najlonske niti uspio u 3D tehnici načiniti portret Nikole Tesle. Zbog originalnosti ovoga djela uprava MC Nikola Tesla ovu će instalaciju pretvoriti u slani postav centra.
Popularnoj Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ zadnjih godina neprestano raste. Voditelj centra Mile Čorak u razgovoru napominje sve bolje rezultate, osim protekle godine.
-Lani smo imali svega 31 500 posjetitelja, odnosno lagano smanjenje u odnosu na godinu prije. Razlog tome su bile nepovoljne vremenske prilike, a posebno katastrofalne poplave u Slavoniji. Ova je godina u smislu dinamike posjeta krenula odlično i do sada smo imali više od 15 tisuća dolazaka. Ove godine bilježimo i veće zanimanje turističkih agencija i pojedinačnih posjeta iz Slovenije i BiH. Ipak, najveći broj posjetitelja i dalje su domaći gosti, uz Nijemce, Talijane i Austrijance, naglašava Mile Čorak. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se i pravoslavna crkva Apostola Petra i Pavla u kojoj je službu Božju vršio Nikolin otac paroh Milutin. Unatoč nekoliko službenih upita i brojnih sugestija posjetitelja da unutrašnjost crkve bude dostupna posjetiteljima, do danas iz Gornjo karlovačke parohije nije stigao pozitivan odgovor.

M. S.

Nastavak ispod oglasa